MónTerrassa
VÍDEO | Les mules de la Mola, 60 anys portant el plat a taula

Mules i burros transporten el menjar i la beguda fins al restaurant de la Mola, dins del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Rufa, Tinet, Fatima, Paco són els encarregats de fer arribar el plat a taula per als comensals i el material necessari per poder-lo cuinar. Fa més de 60 anys que ho fan així perquè és pràcticament l’única via que tenen. Grups animalistes es queixen de l’ús que es fa d’aquests animals, malgrat que els cuidadors asseguren que les bèsties estan preparades per a aquesta tasca i que, a més, es compleix amb tots els controls veterinaris. I és que subratllen que els burros i mules fan quatre viatges màxim cada setmana. La resta de temps te’ls pots trobar passejant tranquil·lament per la zona i essent atracció dels milers de persones que hi van.

Per conèixer més de prop com s’organitzen i qui són, el Telenotícies Comarques de TV3 s’ha acostat fins al cim per fer-ne un reportatge:

El restaurant es troba adjacent al monestir, situat en estances antigues. L’establiment, que és el restaurant de més alçada del Vallès Occidental, va començar a funcionar el desembre de 1966. Els fundadors i primers propietaris van ser Josep Gimferrer i Teresa Tortosa, veïns del barri de la Barceloneta, de Barcelona, els quals van traslladar-se a viure-hi juntament amb els seus fills Gemma i Xavi. Un dels factors d’èxit de la continuïtat del restaurant va ser la connexió del Vallès i Barcelona gràcies a l’obertura dels Túnels de Vallvidrera, una obra que tot i ser aprovada el 1967, va començar el 1970 i no es va acabar fins al 1991. El canvi més important del restaurant va ser quan va passar de propietat privada a la Diputació de Barcelona, quan es va aprovar el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, l’any 1987.

Al cim també s’hi troba el monestir de Sant Llorenç del Munt, d’estil romànic, documentat per primera vegada l’any 947 i inclòs a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya com a Bé Cultural d’Interès Nacional el 1931. En estances antigues del monestir, també s’hi troba el restaurant «La Mola» i el Punt d’Informació del Monestir de Sant Llorenç del Munt. La muntanya és dins del límit del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, creat el 1972. Des del 2000 també forma part de l’Inventari d’espais d’interès geològic de Catalunya inventariat com espai d’interès geològic en el conjunt de la geozona Sant Llorenç del Munt i l’Obac, la qual forma part del parc natural majoritàriament.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa