Les obres de vianalització del carrer Sant Llorenç estan a punt de començar. Ho ha anunciat a les xarxes socials Twitter i Facebook Carles Caballero, regidor delegat d’urbanisme, medi ambient i energia de l’Ajuntament de Terrassa. La iniciativa suposarà un tomb radical a la zona, pels veïns i pels conductors, que hauran de cercar alternatives. El carrer de Sant Llorenç i el Vapor Ventalló gaudiran d’una nova vida. Bona part del color gris de la zona es transformarà en verd, amb un nou arbrat. Es podrà passejar i descansar. La vianalització de bona part dels carrers del centre de la ciutat pretén fer créixer l’espai per a les persones i reduir la zona destinada als vehicles de motor.

El “Projecte de la remodelació del carrer Sant Llorenç de Terrassa” s’emmarca dins de la Revolució Verda que va prometre el govern de Terrassa a l’inici de la legislatura. Es tracta d’ampliar l’illa de vianants. Convertint aquest tram en un carrer de plataforma única eliminant-ne el trànsit de pas. Es vol facilitar l’accessibilitat de les persones amb mobilitat reduïda al llarg del carrer i als diferents edificis.

Es crea un espai enfront del Centre Excursionista i de l’Arxiu Tobella, lliure de barreres arquitectòniques, que en faciliti les entrades i sortides. Integra els dos equipaments esmentats al conjunt de la plaça del Vapor Ventalló fent més permeable el mur que els separa, incrementa el verd urbà (arbres i plantes arbustives) i soterra les línies elèctriques per millorar el paisatge urbà.

La Quadra del Vapor Ventalló (1888) se situa entre els carrers de la Rasa i de Sant Llorenç. Antic vapor format per tres quadres arrendades a diverses empreses que aprofitaven, com tots els vapors, la força motriu (màquina de vapor) per produir bàsicament teixits de llana. D’aquestes tres quadres només s’ha conservat parcialment la cantonera, que ara és una plaça semiporxada on s’hi fan activitats culturals i socials.

Tenia dues plantes, i es va utilitzar el totxo arrebossat a les parets. Les finestres eren geminades amb mainell format per una columna de fosa. És la nau industrial més antiga de Terrassa on s’utilitzà l’estructura metàl·lica de pilars de fosa i bigues d’acer com a sistema constructiu.

Nou comentari