MónTerrassa
El Vallès Occidental, pioner en l’aprofitament alimentari
  • CA

El Consell Comarcal celebra el consens en l’aprovació de la Llei de Malbaratament Alimentari al Parlament de Catalunya, una normativa que ha de permetre tenir un sistema de control i pèrdues dels aliments a tota la cadena alimentària. El Vallès Occidental ha estat un territori pioner en la lluita contra el malbaratament alimentari i des del Consell Comarcal i del Consorci de Residus es porten a terme des de fa anys iniciatives pioneres com el projecte Recooperem, la campanya Acaba’t el plat a casa o les activitats de sensibilització als centres educatius. Uns projectes que es basen, també, amb les línies estratègiques del Vallès Circular.

El projecte Recooperem ha servit prop de 35.000 àpats

El projecte Recooperem, iniciat el 2014, consisteix en la recollida de l’excedent d’àpats preparats de menjadors escolars i les empreses de restauració del territori i la seva posterior distribució, en favor de la inclusió social, entre aquelles persones o famílies de la comarca que tenen necessitats socials concretes, ja sigui per la seva situació econòmica com per la seva situació de dependència, garantint una alimentació bàsica. Es compta amb la col·laboració dels ajuntaments de la comarca, entitats socials, empreses de menjador i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. Actualment hi participen 12 ajuntaments, 38 escoles i 12 entitats socials.

El projecte Recooperem té dues vessants que encaixen amb la voluntat de la nova Llei de Malbaratament alimentari. D’una banda, el seu marcat caràcter social i solidari, amb la col·laboració dels agents socials del territori. D’altra banda, garanteix la necessitat de disminuir el malbaratament alimentari, reduint la generació de residus i recuperant els aliments.

El projecte es va iniciar el 2014 amb una prova pilot al municipi de Rellinars. El 2015 Vacarisses i Viladecavalls s’hi incorporen i el 2016 s’hi uneixen Castellar del Vallès, amb 4 escoles i Matadepera, Sant Llorenç Savall i Ullastrell, amb una escola a cada municipi. El 2017 s’incorporen 5 escoles de Rubí, 4 escoles de Terrassa i la Fundació Prodis. El 2018, s’afegeixen les escoles de Badia del Vallès i Barbera del Vallès. El curs 2019-2020 Sant Cugat del Vallès s’incorpora al projecte. Actualment es treballa per ampliar el nombre de municipis participants i ampliar els sectors d’actuació, més enllà de l’àmbit educatiu.

Durant el període 2015-2019 s’ha produït un increment progressiu de les famílies a les quals s’ha pogut arribar, així com també dels àpats servits i dels quilos de residus evitats. Des de 2015 a 2018 es van servir més de 25.000 àpats, arribant a gairebé 1700 famílies i evitant generar més de 10.000 quilos de residus. Les dades provisionals corresponents al curs 2018-2019 són més de 9000 àpats, que han arribat a més de 800 nuclis familiars i s’han deixat de malbaratar uns 4.000 kg de menjar.

Acaba’t el plat a casa

A la comarca també es va fer una experiència pionera amb la campanya Acaba’t el Plat a Casa, en la qual van participar prop de 200 restaurants. Des del Consorci de Residus es va facilitar i promoure que els i les clients dels restaurants s’emportessin aquells aliments que els havien quedat al plat, per acabar-se’ls a casa. El Consorci va proveir els restaurants de carmanyoles i bosses perquè aquests s’ho puguin emportar còmodament.

Sensibilització educativa

A les escoles de la comarca es porta a terme l’activitat “El menjar no és per llençar”, en la qual es vol identificar el malbaratament alimentari, les seves causes i conseqüències, dissenyar i establir mesures de reducció del malbaratament alimentari al menjador escolar i promoure els hàbits de prevenció del malbaratament alimentari entre famílies i comunitat educativa. L’activitat s’adreça a l’alumnat del Cicle mitjà d’educació primària.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa