MónTerrassa
Vall d’Hebron trasplanta un fetge a dues nenes en una operació excepcional
  • CA
Pla general de la Roma a l’UCI, una de les nenes que ha viscut el trasplantament hepàtic split a l’Hospital Vall d’Hebron | Ainoa Blaya / ACN

!--akiadsense-->

L’hospital Vall d’Hebron va realitzar el juliol un trasplantament hepàtic split per a dues nenes de 13 anys i vuit mesos en el qual el donant de fetge també era menor d’edat. El trasplantament de fetge split pediàtric -en què donant i receptors són infants- és un procediment quirúrgic reservat per a casos excepcionals que requereix un alt nivell d’expertesa, que molts pocs hospitals de l’estat poden realitzar i que a Catalunya només s’havia fet una vegada abans, el 2002 en aquest centre. Aquell mateix dia va ser un dels de més activitat en aquest àmbit a l’hospital, amb catorze actes de trasplantament en 24 hores que van donar una nova vida a vuit persones i amb 100 professionals implicats.

L’equip mèdic ha traslladat l'”agraïment” i “admiració” als dos donants i les seves famílies per l'”altruisme” de salvar una persona en els moments de “més profunda tristesa” com és la mort d’un ésser estimat. “Sense donant no hi ha trasplantament”, ha ressaltat el doctor Jesús Quintero, metge adjunt a la Unitat de Gastroenterologia, Hepatologia, Suport Nutricional i Trasplantaments Hepàtics Pedriàtrics de Vall d’Hebron.

Naroa, del País Basc i de 13 anys, patia una malaltia metabòlica que l’obligava a seguir una dieta molt restrictiva en proteïnes i un hepatocarcinoma (càncer de fetge). Roma, veïna de Terrassa de 8 mesos i per sota dels 6 quilos de pes, patia una malaltia genètica rara, la síndrome d’Alagille, que li va provocar una cirrosi hepàtica irreversible. En els dos casos es tractava d’una situació mèdica molt complexa que només es podia resoldre amb un trasplantament. Quintero ha assenyalat que aquesta situació els va obligar a buscar “solucions més creatives” i “imaginatives” i és quan l’equip de cirurgia va decidir realitzar el trasplantament en split pediàtric.

Acte per explicar el trasplantament hepàtic split a l’Hospital Vall d’Hebron amb les dues mares i el Dr. Jesús Quintero | Ainoa Blaya / ACN

!--akiadsense-->

L’operació

Un equip format per un metge i una infermera es van desplaçar fora de Catalunya per l’extracció de l’òrgan que un cop arribat a Vall d’Hebron va ser dividit en dues parts per l’equip del doctor Ramón Charco. Mentre es realitzava l’split o divisió del fetge, simultàniament, en dos quiròfans, es van preparar les nenes per rebre l’òrgan. D’aquesta manera es va reduir el temps d’isquèmia, temps que passa l’òrgan des que s’atura el subministrament de sang fins que es restaura.

El fetge es va dividir en un procediment que requereix una elevada expertesa tècnica, ja que les dues parts de l’òrgan, així com les venes i artèries, han de funcionar perfectament. La part més petita contenia els segments hepàtics II i III, que són els de menor dimensió, una artèria, dues venes i un conducte biliar i va ser implantada a la Roma. Tot i que se li va implantar una part molt petita de fetge, encara era massa gran per al seu cos i va haver d’estar uns dies amb la ferida oberta abans de poder tancar-la.

La resta del fetge -tot el lòbul hepàtic dret més una part de l’esquerra, una artèria, dues venes i un conducte biliar- van trasplantar-se a la Naroa, que va rebre l’alta hospitalària set dies després de l’operació i ja pot menjar carn i embotits. Està totalment curada tant de la metabolopatia com del càncer de fetge. La Roma continua ingressada a Vall d’Hebron i la seva evolució és molt satisfactòria.

Les mares animen a donar els òrgans

L’equip mèdic responsable d’aquests trasplantaments ha agraït l'”altruisme” i “el meravellós acte de bondat” dels donants i les seves famílies que donen “una segona oportunitat” als receptors, ha afirmat Sandiumenge. “El donant és l’eix del trasplantament”, ha insistit Quintero. Les mares de la Naroa i la Roma s’han sumat a aquest agraïment. “El primer que em va venir al cap va ser la família del donant. Ens donaven una alegria, la meva filla estava tornant a néixer, però també sentia molta tristesa per aquesta família”, ha expressat Vanessa, la mare de Roma, sobre com es va sentir quan va rebre la trucada que l’informava que hi havia un donant.

Les mares de la Naroa i la Roma han volgut traslladar molts ànims als nens i nenes que es troben en llista d’espera per a un trasplantament i a les seves famílies. “Al final rebran la trucada informant que arriba aquest òrgan i que tot anirà bé”, ha dit Josefi, mare de la Naroa, que també ha animat a tothom a “agafar força” en uns moments difícils i donar els òrgans que “poden ser la solució per a moltes persones que es troben en llista d’espera”.

Josefi i Vanessa també han agraït a Vall d’Hebron els trasplantaments i l’atenció rebuda en tot moment. Josefi ha explicat que són del País Basc i que, per poder afrontar aquest trasplantament, van traslladar-se fa uns mesos a Barcelona. S’han allotjat a la Casa dels Xuklis, de l’Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya (AFANOC), que dona, ha afirmat, una “cobertura genial” a les famílies que s’han hagut de traslladar per estar a prop de l’hospital.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa