MónTerrassa
UPC ecoRacing de la UPC-ESEIAAT triomfa a la Formula Student Suïssa amb el monoplaça elèctric ecoRD

Els estudiants de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) que formen part de l’equip català UPC ecoRacing, estan completant una temporada memorable. I és que el seu bòlid elèctric ecoRD s’ha proclamat campió a Suïssa, on ha destacat a les proves de pla de negoci, en què han aconseguit la primera posició; a la prova de gestió de recursos, en què ha assolit el segon lloc, i a la de disseny, en què ha quedat en tercer lloc. Gràcies al còmput total de punts, l’equip UPC ecoRacing han quedat campions a la classificació general i s’han proclamat, així, campions a la Formula Student de Suïssa, que s’ha celebrat de manera telemàtica entre el 14 i el 18 de juliol.

Fa quinze dies, al mític circuit d’Assen (Països Baixos), l’equip de la Politècnica de Terrassa també va aconseguir el cinquè lloc a les proves d’acceleració i autocross i va completar la prova de resistència –la més exigent de tota la competició–, on es va posar a prova la fiabilitat del monoplaça al llarg dels 22 km del circuit. A més, UPC ecoRacing va ser l’únic equip de la categoria elèctrica que va completar la inspecció tècnica de la bateria d’alta tensió en el primer intent, en menys de 90 minuts.

La propera cita d’UPC ecoRacing serà al circuit de Barcelona-Catalunya entre els dies 4 i 8 d’agost, on els estudiants de l’ESEIAAT competiran amb mode de conducció autònoma per primer cop a la història de l’equip.

Com és l’ecoRD campió?
El monoplaça de l’equip UPC ecoRacing compta amb un motor a cada roda, proporcionant fins a 1.190 Nm de parell en total. Tal com explica el director de l’equip, l’estudiant Sol Vernet, “amb aquesta característica, combinada amb el baix pes del cotxe (195 kg) i la seva potència de 140 kW, l’ecoRD és capaç d’accelerar de 0 a 100 km/h en només 2,4 segons.”

Aquests indicadors s’assoleixen gràcies a les millores implementades a totes les àrees del vehicle. Així, per exemple, “el mode de conducció autònoma no és l’única novetat que incorpora l’ecoRD. En el paquet aerodinàmic hem implementat un sistema DRS (un dispositiu elèctric que canvia la posició de l’aleró posterior per assolir majors velocitats en línia recta) que redueix fins a un 30 % la resistència aerodinàmica del vehicle en aquelles zones on s’assoleixen les velocitats màximes. A més, hem optimitzat el comportament aerodinàmic dels alerons a partir del canvi de la geometria dels endplates (les plaques verticals ubicades als extrems de l’aleró). Aquest paquet aerodinàmic va ancorat a un nou monocasc de fibra de carboni, fet amb nous laminats que en redueixen el pes i maximitzen la rigidesa torsional, aconseguint un cotxe molt més ràpid i àgil”, afegeix Sol Vernet

Pel que fa a la dinàmica del vehicle, l’ecoRD presenta uns pneumàtics que permeten extreure tot el seu potencial i donar una millor resposta als estímuls del pilot. A aquesta nova funcionalitat s’hi afegeixen la millora del Torque Vectoring, l’algorisme d’alt rendiment dissenyat íntegrament pels estudiants d’UPC ecoRacing, que permet ajustar el comportament del cotxe durant el seu pas per corba, i del control de tracció, que permet optimitzar el lliscament dels pneumàtics durant l’acceleració.

Sistema de conducció autònoma propi
Pel que fa a l’electrònica del monoplaça, també ha evolucionat per poder aconseguir el primer vehicle autònom de la història de l’equip. L’ecoRD incorpora una nova placa de refrigeració dels inversors, adaptada a les necessitats del monoplaça, i un nou disseny de l’electrònica de control dels mòduls del paquet de bateries que permet una millor connexió amb la part electrònica del vehicle.

Lloc web d’UPC ecoRacing: https://www.ecoracing.es/

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa