MónTerrassa
Un 35% dels adolescents diu no tenir confiança amb ningú de la família per parlar de sexualitat

Un 35% dels adolescents asseguren no tenir confiança amb ningú de la seva família per parlar de sexualitat. Aquesta és una de les dades que s’han extret d’un estudi realitzat per una infermera especialista en familiar i comunitària de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC), que ha avaluat la salut i les competències sexuals de gairebé 250 alumnes de 4t d’ESO de diversos instituts de Terrassa (Vallès Occidental). Dels enquestats, només un 9% van rebre formació sexual durant l’educació primària, i precisament, aquests van utilitzar mètodes anticonceptius en la seva primera relació sexual. Els joves tenien una mitjana de 15 anys, un 51% eren noies, un 47% nois i un 2% de sexe no binari. Un 83% d’aquests adolescents es consideraven ben formats en temes de sexualitat. De fet, l’edat mitjana a la qual van rebre la seva primera formació en educació sexual va ser al voltant dels 12 anys.

Un 80,4% va considerar que la formació els havia ajudat a resoldre els seus dubtes, i un 34,3% va expressar voler rebre més informació sobre tot d’Infeccions de Transmissió Sexual (ITS) i mètodes anticonceptius. Les seves principals fonts d’informació van ser: els amics (35%) internet (19%) i els pares (19%). Un 9% dels adolescents van tenir la seva primera relació sexual per la influència d’algú extern a ells i un 16% es deixaria convèncer per no fer servir el preservatiu. Un 79,4% dels enquestats havia mantingut algun tipus de relació sexual: petons (31%), petting (12,3%), sexe oral (14,6%), sexe vaginal (16%), o sexe anal (4,6%). Així mateix, l’edat mitjana de la seva primera relació sexual amb penetració va ser als 13,8 anys. En aquells adolescents que ja havien mantingut relacions sexuals amb penetració, un 62% va usar mètodes anticonceptius. Igualment, un 25% sí que va utilitzar la píndola d’emergència, amb una mitjana d’ús de 2 vegades.

Per a la infermera de la AIFiCC, Sara Pou, els resultats mostren que els adolescents presenten “punts febles” en les seves competències i salut sexual. La gran majoria tenen mancances de coneixements relacionades amb “conceptes bàsics de sexualitat, mètodes anticonceptius i infeccions de transmissió sexual”. Aquesta manca de coneixements els porten a situacions arriscades per a les quals no posseeixen les eines necessàries.

A més, certs factors psicològics com la baixa autoestima i la manca de confiança familiar influeixen en les conductes sexuals “de risc “. Pou també assenyala que els joves inicien les relacions sexuals cada vegada “més precoçment.” Per tot això, sosté que l’educació sexual ha d’estar basada en “les actituds i necessitats” dels adolescents perquè puguin decidir de manera responsable. “És imprescindible l’inici de l’educació sexual a edats més primerenques, garantint així una correcta formació en el moment adequat “, insisteix.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa