MónTerrassa
La UCI de Mútua Terrassa va arribar a quadruplicar la seva capacitat habitual
  • CA

La unitat de Cures Intensives de l’Hospital Universitari Mútua de Terrassa (HUMT) es va estrenar fa just dos anys (al febrer del 2018) “amb el propòsit de centrar el focus en el pacient i els seus familiars, situant-los en el centre de la gestió i les cures. Sens dubte, els avenços tecnològics incorporats han repercutit en una millora de la pràctica mèdica que aquests dies, fruit de la pandèmia derivada del Covid i de l’elevat volum de pacients que ha arribat a acollir, ha estat molt intensa”, expliquen els responsables de Mútua.

En aquest sentit, des de principis de març s’ha arribat a acollir fins a 50 malalts crítics a la UCI (46 d’ells, malalts COVID), fet que va suposar quadruplicar la seva capacitat habitual. Els dies que es va registrar una major afluència va ser entre finals de març i principis d’abril. Actualment la unitat està més alliberada, amb un total de 21 pacients COVID ingressats (dades 21/04/20).

En el transcurs d’aquestes setmanes s’han donat al voltant de 60 altes de la UCI. Així doncs, tot i continuar amb una elevada pressió assistencial, el nivell d’ocupació és una mica més baix. Tal i com es va avançar el passat dissabte, 11 d’abril, es van rebre 5 respiradors de l’empresa GasN2 que es van incorporar a la UCI. Des de llavors, disposa d’aquests 5 nous Dispositius Autònomos de Respiració (DAR) homologats de l’empresa de Sentmenat, GasN2, gràcies a la donació que ha fet una empresa del Vallès.

Els nous respiradors donen aire a la UCI

Es tracta d’uns respiradors preparats per a ventilació invasiva. Funcionen mitjançant un sistema d’electrovàlvules pneumàtiques que aporten i controlen el volum d’aire necessari per a cada pacient, així com la freqüència respiratòria i altres paràmetres de forma constant i objectiva. Disposen de software de control de variables de procés, monitorització en pantalla i alarmes visuals i sonores. A més a més, a diferència d’altres dispositius de ventilació també homologats recentment, els de GasN2 permeten regular el despertar del pacient durant la fase de recuperació d’aquest. L’ús d’aquests dispositius està limitat a l’àmbit d’un estudi clínic per dur a terme la seva validació clínica.

La incorporació dels cinc nous DAR a l’HUMT ha permès millorar l’equipament de les instal·lacions d’UCI. L’actual evolució de la pandèmia del coronavirus i la menor pressió assistencial, que es tradueix en una major disponibilitat de llits, permetrà en el transcurs dels propers dies reprendre activitat quirúrgica.

El Servei de Medicina Intensiva (SMI) de l’HUMT se centra en l’atenció al malalt crític, és a dir, aquell que es troba en situació de risc vital immediat o possible, sent la seva situació clínica reversible. Com a conseqüència d’aquestes particularitats, el funcionament del SMI requereix d’una atenció les 24 hores del dia, tots els dies de l’any. Integra diferents àrees professionals (metges, infermeria, administratius, lliterers, personal de neteja, etc) i per tant s’ha de concebre com un servei multidisciplinar. Per mitjà dels seus professionals i en estreta col·laboració amb la resta de serveis, el SMI participa activament en el tractament de les patologies “temps dependents” com el codi Infart Agut de Miocardi (IAM), codi ICTUS, codi SÈPSIA o codi POLITRAUMA; presta atenció a tots els malalts que requereixen d’una vigilància i suport del seu sistema cardiovascular, respiratori, renal… i, a més, assisteix al postoperatori del pacient complex.

Aquesta activitat habitual de la Medicina Intensiva, fruit de l’emergència sanitària, s’ha centrat en les darreres setmanes -gairebé en exclusiva- a l’atenció del pacient COVID. “Això ha estat possible gràcies a la col·laboració i implicació dels professionals d’Anestesiologia, Bloc quirúrgic i Pediatria, que amb la cessió d’espais abans destinats a altres activitats i amb el seu treball i la integració en un únic equip assistencial, s’ha fet possible donar resposta a aquest gran repte assistencial i a l’augment desproporcionat d’activitat. I no només s’han de posar en valor a aquest serveis implicats en l’atenció directa al pacient crític, sinó a tots els serveis mèdics i quirúrgics de l’hospital amb els que s’ha treballat colze a colze, per tractar els pacients i superar aquesta malaltia, sense oblidar la resta de patologies (IAM, ictus…)”

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa