MónTerrassa
Tots els casos i errors en les immatriculacions al bisbat de Terrassa
  • CA

La diòcesi de Terrassa després de fer-se públic el Comunicat conjunt (24.1.2022) del Govern Espanyol i la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), sobre les immatriculacions fetes per les Diòcesis en el període 1998-2015, vol manifestar el següent:

  1. A partir del llistat enviat pel Govern al Congrés dels Diputats sobre els béns immatriculats per l’Església Catòlica en el període 1998-2015 (uns 35.000 béns), la Conferència Episcopal Espanyola, n’ha realitzat un estudi detallat a través de consultes realitzades a les diòcesis.
  2. L’anàlisi realitzada per l’Església Catòlica d’aquesta llista ha revelat un conjunt de béns que a l’Església no li consta la seva titularitat o existeixen errors en la seva definició. Aquestes dades han estat facilitades al Govern per part de la Conferència Episcopal Espanyola perquè es puguin solucionar els errors advertits. No es tracta, doncs, d’un llistat de béns a retornar per part de l’Església, sinó d’un llistat amb els errors detectats al llarg d’aquest procés d’anàlisi acurada i detallada.
  3. Entre els principals errors detectats hi ha immobles que van ser inscrits per títols diferents al d’immatriculació segons l’art. 206 de la llei hipotecària, com a donacions, permutes o compravendes; o bé immobles les dades dels quals no coincideixen amb les facilitades o no es poden identificar; o finalment errors en les dades dels immobles aportats al llistat.
  4. Del llistat remés pel Congrés dels Diputats i revisat per la CEE es dedueix que les immatriculacions realitzades per la diòcesi de Terrassa són correctes i legals (142 immobles), i sobre elles no hi ha cap dubte respecte a la propietat de l’Església.
  5. A més, es van advertir en l’informe inicial enviat des del Congrés dels Diputats un conjunt d’errors en el llistat redactat pel Govern, finques que no pertanyen a la nostra diòcesi i d’altres no es van poder identificar com a finques pertanyents a la diòcesi o les parròquies que la componen.
  6. Al marge d’aquests errors, que van ser traslladats a la Conferència Episcopal Espanyola, també s’hi van afegir nou immobles que van ser immatriculats durant aquest període i no constaven a la llista esmentada.
  7. Revisat l’informe actual que ha elaborat la Conferència Episcopal Espanyola, respecte a la diòcesi de Terrassa s’han assenyalat els següents casos i errors:
  • 10 finques no identificades com a pertanyents a la diòcesi (1 a Fogars de Montclús, 2 a Les Franqueses del Vallès, 5 a Montcada i Reixac i 2 a Terrassa);
  • 7 finques immatriculades entre els anys 1919 i 1941 (rectories de Canovelles, Marata i Corró d’Amunt, un hort a Corró d’Amunt, un local a Sant Francesc d’Assís, un terreny i edificació a Llerona i un terreny a Sentmenat) i per tant anteriorment a l’informe elaborat des del Govern
  • 2 finques amb altres títols d’adquisició (donació de l’ermita de Sant Cristòfol de Terrassa i immatriculació i permuta a Sant Esteve de Granollers).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa