Terrassa tornarà a reivindicar el pa artesanal i de qualitat amb la segona edició de la Gran Festa del Pa que tindrà lloc aquest dissabte 21 d’octubre a la plaça de la Torre del Palau. El certamen busca promocionar el consum de pa elaborat per les fleques de la ciutat, l’ofici dels forners i apropar aquest sector a la població en un context “complicat” amb falta de relleu generacional, l’encariment de les matèries primeres i una competència ferotge. Durant la festa, organitzada per l’Ajuntament de Terrassa i el Gremi de Flequers i Pastissers de Terrassa i Comarca, hi haurà berenar per a tothom i activitats infantils.
Amb aquesta festa “volem fer arribar el missatge de la necessitat de continuar consumint pa tradicional, elaborat per fleques i pastisseries de confiança i que segueixen els estàndards de qualitat”, ha exposat el tinent d’alcalde i regidor de Comerç, Xavier Cardona, en la presentació de la segona edició del certamen aquest matí de dilluns a la Torre del Palau, que també ha comptat amb la presidenta del Gremi, Fanny Novell.

Dues hores d’activitats per promocionar el pa tradicional i de qualitat
La festa tindrà lloc de 17h a 19h i estarà conduïda pel músic i animador Miqui Giménez. Durant aquestes dues hores, es proposaran diferents activitats adreçades als més petits. Començarà amb contacontes a càrrec de l‘Associació Vet Aquí Que que es farà en dues sessions, a les 17 h i les 18 h, i que explicarà el conte original escrit per l’ocasió pel contacontes Toni Massagué i el seu equip. Entre conte i conte, serà el torn del berenar tradicional de pa amb xocolata. Aquest any, com a novetat, també hi haurà un pintacares, a càrrec de Walter Capdevila.
L’acte s’acabarà amb un sorteig de premis d’un concurs de dibuix. Durant aquesta setmana, a les més de 30 fleques i pastisseries adherides al Gremi es repartiran unes cartolines per fer un dibuix i participar en el concurs. Els nens i les nenes que hi participin podran lliurar el dibuix als establiments agremiats o al mateix lloc de la festa.
Manca de relleu, l’encariment de matèries primeres i competència ferotge
Apunten que festes com aquestes suposen “un incentiu” pel sector i “evidencien que hi ha un teixit de fleques que treballa per fer-se visible en un escenari complex”. La manca de relleu generacional i professionals del sector és un dels reptes més freqüents en els negocis més longeus, però també han d’afrontar l’encariment de matèries primeres, la inflació o la competència ferotge. Aquestes problemàtiques son les que han obligat a alguns forns més emblemàtics de la ciutat abaixar la persiana, com és el cas de la Fleca Torres o el Forn de la Rasa.
Una gran Torre del Palau de pa
A més, el lloc on es farà la festa no s’ha escollit a l’atzar. A inicis dels anys 90 ja es va celebrar una Festa del Pa organitzada pel Gremi de Flequers per promocionar aquest producte i les seves varietats. Va tenir lloc a la plaça Vella el 27 d’octubre de 1990, on els flequers van aixecar una particular Torre del Palau de pa que feia 5 m d’alçada i un diàmetre d’1,5 m, recoberta amb 300 kg de pa sec. Tres dècades més tard, es torna a celebrar una Gran Festa del Pa, amb el mateix objectiu que fa més trenta anys, “reivindicar el pa de les fleques de la ciutat com a producte de qualitat”.