MónTerrassa
Les tines enmig de les vinyes de les valls del Montcau

La construcció de tines en mig de les vinyes va ser la solució dels pagesos als problemes de transport de la verema i a la necessitat d’una fermentació homogènia que es va donar a la zona del Bages a finals del XVIII i durant el segle XIX. Les vinyes es plantaven en feixes en els vessants més costeruts de les muntanyes i la construcció de les tines va facilitar la fabricació del vi al peu mateix de les vinyes, convertint-se en una característica única a Catalunya que ha esdevingut, junt amb les barraques i marges de pedra seca, un dels signes d’identitat dels tres municipis de les Valls del Montcau.

La majoria d’aquestes tines es troben agrupades o properes entre elles. Les tines solen ser de forma cilíndica, tot i que n’hi han de cúbiques, construïdes amb pedra i morter de calç, i revestides interiorment amb rajoles o cairons de ceràmica envernissada. Generalment les tines es feien en llocs amb desnivell per tal que a la part inferior es pogués obrir la boixa, una pedra amb un forat que travessava el mur i que es destapava quan es volia treure el vi que després es guardava en botes; o bé es construïa una estructura elevada que permetés obtenir alçada, cosa que permetia abocar el most per dalt amb comoditat i recollir el vi per baix.

Normalment les tines es troben disposades en grups de quatre, cinc o fins i tot vuit o nou. És probable que diversos parcers s’ajuntessin per aixecar les tines al mig del camp i que cadascun en fes servir una, opció que resolia els problemes dels traginers així com la facilitat per compartir alguns elements, com la premsa.

En total hi ha 129 tines d’aquestes característiques documentades a les valls del Montcau. L’expedient d’incoació preveu la protecció de 13 conjunts, tots ells ubicats als municipis de Mura, el Pont de Vilomara i Rocafort, i Talamanca:

· Tines del Bleda

· Tines del Tosques

· Tines de l’Escudelleta

· Tines d’en Ricardo

· Camí del Flequer I, II i III

· Tines de les Balmes Roges

· Tines del Docte

· Tines de “Juan Arnau e hijo”

· Tines de les Solanes

· La Casa de les Tines

· Tina del Riu Llobregat / Tres Salts

· Tines del Pla de les Generes

· Tina del Camí de les Generes II

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa