MónTerrassa
El terratrèmol de 1428 va esquerdar l’esglèsia de Santa Maria

De tant en tant, es noten terratrèmols a Terrassa. No és tan estrany. El més virulent de la història catalana va patir-se el de 2 de febrer de 1428, d’una magnitud de 6 a l’escala de Richter.

Els efectes es va sentir a la llavors vila de Terrassa, principalment a l’església de Santa Maria, segons un document de l’arxiu de Sant Pere, de 5 de maig del 1428. «Havent ocorregut un espantable terratrèmol i de gran durada, els honorables consellers d’aquesta vila de Terrassa, anaren a l’església del Monestir de Santa Maria i no feren oració a Nostre Déu i Senyor i que ens perdoni i ens llevi per la sua misericòrdia infinita de la plaga del terratrèmol i determinaren anar en professó a Montserrat per implorar sa divina gràcia». Les esquerdes van preocupar els vilatans fins al punt d’acordar no celebrar-hi ni oficis ni reunions.

Els desperfectes van ser adobats tot i que van deixar senyals inequívocs del pas del terratrèmol. Al llarg de la història s’han produït diferents moviments sísmics, si bé Terrassa no s’ha vist mai massa perjudicada. Dos d’ells, els anys 1909 i 1930, van tenir l’epicentre a la nostra ciutat. El 2004 es van registrar més de setanta rèpliques pràcticament imperceptibles. També es van percebre els de 2016 i octubre de 1999.

Més informació

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa