MónTerrassa
Terrassa vol trencar pors amb una marató solidària de medul·la òssia
  • CA
Mónica Polo, Jordi Ballart i Anny Jaramillo en l'acte de presentació de la marató de medul·la
Mónica Polo, Jordi Ballart i Anny Jaramillo en l’acte de presentació de la marató de medul·la | Lluïsa Tarrida

!--akiadsense-->

A Catalunya hi ha 50.000 persones inscrites al registre mundial de donants de medul·la òssia. Són moltes, però no suficients. I és que malgrat que al món hi ha 35 milions de persones que s’han ofert com a donants només 1 de cada 4.000 seran cridats per fer-la efectiva. El percentatge, doncs, és molt baix, i per aquest motiu es necessita encara més voluntaris.

Amb aquesta idea, però també amb l’objectiu de conscienciar a la població de la importància de ser donant de medul·la òssia i de “trencar pors” per la informació preconcebuda, l’Ajuntament de Terrassa -amb la col·laboració del Banc de Sang i Teixits- organitza aquest dissabte dia 30 de novembre la 1a Marató de Donació de medul·la òssia, tot i que també es farà donació de sang i plaquetes. Serà de 10 a 20h al Raval de Montserrat. I per fer-ho més atractiu, hi haurà múltiples activitats i actuacions de cultura popular per animar als egarencs a participar-hi.

“Volem que sigui una jornada altruista i una nova mostra de l’esperit solidari de la nostra ciutat. Hem de ser conscients que és molt difícil trobar un donant compatible i per això cal augmentar el registre per incrementar l’esperança d’aquelles persones que necessiten el trasplantament per viure”, ha subratllat l’alcalde Jordi Ballart. Al seu costat, la regidora de Salut Mónica Polo ha explicat en què consistiran els actes al voltant de la Marató. Així, hi haurà la participació dels alumnes de l’escola Joaquima Vedruna que realitzaran de voluntaris i organitzaran tallers de manualitats per als infants; també hi haurà el Casal de la Gent Gran d’Anna Murià amb activitats de taula. Al migdia, a les 12.30h, batukada; mentre que a les 16h serà el moment de la Colla Gegantera de Les Fonts. Una hora més tard, concert amb la Coral de l’IES Torre del Palau i a les 18h, amb l’encesa de llums i la inauguració del pessebre es preveu la màxima assistència.

Com es fa una donació de medul·la òssia?

Anny Jaramillo ha explicat en què consisteix la donació de medul·la per trencar estigmes. Les persones que vulguin participar en la 1a Marató només hauran de fer-se una analítica de sang (en casos excepcionals també es pot fer amb una mostra de saliva). A partir d’aquí, es realitza un estudi específic i s’entra dins del banc mundial. Un cop al banc, si mai es troba una persona compatible, el Banc de Sang i Teixits es posarà en contacte amb la persona per realitzar-li un qüestionari i un estudi encara més en detall. Si compleix els requisits, aleshores passarà a la fase de donant real.

La donació, actualment, es fa de manera subcutània. Dies abans, el donant s’haurà de posar unes injeccions per estimular les cèl·lules. I el dia acordat haurà d’anar al Banc per fer la donació, que té una durada de 2 a 3 hores i que consisteix en una extracció també subcutània (com si fos una donació de sang però més lenta). Només en l’1% dels casos cal una intervenció quirúrgica per extreure la medul·la. Jaramillo ha recordat que els donants han de tenir entre 18 i 40 anys, i es fa una crida especial als homes. L’any passat, a Catalunya es van realitzar 36 trasplantaments de donants registrats al Banc mundial de medul·la òssia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa