MónTerrassa
Terrassa vol acabar amb el silenci en les situacions d’assetjament escolar

La Policia Municipal de Terrassa ha iniciat aquest trimestre, juntament amb els Serveis d’Educació de l’Ajuntament, un programa d’acompanyament integral a l’alumnat de primària i secundària per lluitar contra l’assetjament escolar. El programa ofereix un servei personalitzat a escoles i instituts de la ciutat per tal de donar-los solucions específiques i adaptades als centres a una problemàtica que ha experimentat en els darrers anys un preocupant creixement, com és l’assetjament escolar. L’actuació pretén també establir lligams amb la comunitat educativa per sensibilitzar sobre aquest tema i treballar conjuntament en la prevenció i detecció dels casos.

“L’escola no és aliena a la violència, ja que és reflex de la societat, però a la vegada, l’escola prepara els infants i joves per viure en societat, ensenyant-los i educant-los per a assolir una societat respectuosa i cohesionada, per això és una bona eina per combatre-la” ha assegurat el regidor de Seguretat, Xavier F. Rivero, que ha alertat que les formes de violència als centres educatius s’han diversificat i que un 84% d’infants i adolescents reconeixen haver patit violència a l’entorn digital i un 42% haver estat víctima de ciberassetjament, segons un estudi realitzat per Save the Children. En aquest sentit, per Rivero “la lluita contra les violències a l’escola comença amb la formació i la prevenció. Hem de donar eines als infants i joves per tal que sàpiguen reconèixer què és l’assetjament”.

Amb aquesta premissa és amb la que treballa la Unitat de Relació i Mediació amb la Comunitat de la Policia Municipal, que ha planificat tres xerrades que engloben des de primària fins a ESO i en les quals es treballa des de la vessant de la prevenció.

Adaptant els continguts a l’edat dels alumnes

En aquest sentit, a les xerrades dirigides a 2n i 3r de primària s’ofereix una primera introducció al concepte de violència en un treball cooperatiu entre tot el grup classe; a les xerrades de 5è i 6è de primària ja es posa nom al bullying, i s’aprofundeix en com eradicar situacions que generen, com la sensació d’aïllament, la manca d’autoestima, la tristesa, a la vegada que s’incideix en la importància del respecte a la diversitat.

A les xerrades dirigides als i les alumnes d’ESO s’incideix sobretot en l’ús segur d’Internet i dels perills que s’hi poden trobar i s’interpel·la a l’alumne perquè no sigui còmplice en casos d’assetjament. En aquesta xerrada es pretén conscienciar l’alumnat de la necessitat de denunciar aquest tipus de situacions, deixant de normalitzar-les, per aconseguir una escola lliure de violència, i en última instància una societat integradora i cohesionada. Per aquest motiu, i per a fer-los còmplices, també s’han realitzat unes pulseres de tela on es pot llegir “Fem Pinya! #StopBullyingTerrassa” que es donaran als alumnes que realitzin la xerrada, animar-los a actuar tots junts contra l’assetjament. Finalment, també s’ofereix una xerrada per a les famílies, en la qual es donen eines respecte l’ús que els nois i noies poden fer del telèfon mòbil i de les xarxes socials. Aquelles escoles que vulguin realitzar les xerrades poden contactar amb la Policia Municipal enviant un correu electrònic a [email protected]

Pel que fa a l’abordatge dels possibles casos, s’ha establert un circuit conjunt entre el servei d’Educació i Policia Municipal per tal de reconèixer, intervenir i protegir les víctimes. Ambdós serveis incideixen en la necessitat de conscienciar tothom que presenciï o sigui víctima d’assetjament, perquè no es quedi en silenci i denunciï. “És fonamental que el nostre jovent tingui clar que poden comptar amb nosaltres, que són la nostra prioritat i que si ens demanen ajuda estarem al seu costat”, ha conclòs el regidor de Seguretat. Totes les persones que tinguin constància d’una situació d’assetjament poden contactar amb la Policia Municipal al 092 o al correu [email protected]

D’altra banda, la Policia Municipal està treballant en l’organització d’un seminari sobre bullying per a professionals de diferents àmbits, que tindrà lloc el proper mes de setembre.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa