La ciutat de Terrassa, a dia d’avui, té capacitat immediata per donar refugi a més d’una quarantena de persones, de forma coordinada entre l’Ajuntament i les entitats que tenen conveni amb el Govern espanyol per gestionar els processos d’acollida. Aquesta xifra, però, no és la capacitat màxima de Terrassa en la seva voluntat de ser ciutat acollidora, sinó que en les tres fases que integren tot el procés per a persones refugiades: primera acollida, integració i fase d’autonomia de les persones nouvingudes, a la primera en pot atendre més d’una quarantena de manera efectiva, i amb plena capacitat per respondre a les seves necessitats.
Des de fa mesos, a Terrassa s’està duent a terme una tasca de coordinació i formació de diferents serveis implicats en aquests processos d’acollida. El primer pas ha estat la formació de personal municipal de Serveis Socials, a càrrec de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, amb sessions per proporcionar eines als i les professionals que han de resoldre tràmits amb les persones demandants d’asil.
Des de l’inici de la coneguda com crisi dels refugiats, l’any 2015, l’Ajuntament de Terrassa ha establert contactes amb institucions i entitats especialitzades per gestionar de la manera més eficient possible l’arribada de persones refugiades a la ciutat. En aquest sentit, l’Ajuntament sempre ha mostrat la seva predisposició a acollir persones refugiades, participant de forma activa en trobades de coordinació amb institucions i entitats especialitzades en la matèria per gestionar, de la manera més eficient possible, l’arribada d’aquesta població afectada a la ciutat.