MónTerrassa
Terrassa se suma a la Setmana sense Fum
  • CA

Terrassa commemora aquesta setmana el Dia Mundial sense tabac (31 de maig), amb activitats a diversos equipaments educatius i de salut al llarg de tota la setmana. La ciutat se suma, així, a la Setmana sense Fum 2018. La campanya dissenyada per l’Ajuntament de Terrassa per aquests dies inclou activitats als centres educatius de secundària, amb la participació de personal d’infermeria del programa Salut i Escola dels Centres d’Atenció Primària i del Servei Municipal de Joventut, per tal de conscienciar l’alumnat d’ESO i Batxillerat dels riscos sobre la salut que té el consum de tabac en totes les seves formes. Els centres participants són els instituts Mont Perdut, Terrassa, Nicolau Copèrnic, Blanxart, Montserrat Roig, Matadepera, Ègara, Cavall Bernat, Santa Eulàlia i les escoles Joaquima de Vedruna, El Cim i Salesians Terrassa.

Per la seva banda, els Centres d’Atenció Primària, amb el suport de l’Ajuntament, instal·laran taules informatives als vestíbuls demà. A més, alguns d’ells han programat activitats en col·laboració amb altres ens. El CAP Nord i el CAP Sant Llàtzer han organitzat una caminada popular demà a les 18 h pel parc de Vallparadís. D’altra banda, el CAP Nord promou una xerrada a la BD6 sota el títol “Tabac: no cremis la teva vida”, avui a les 18 h. Finalment, el CAP Sud ha organitzat un concurs de curtmetratges entre l’alumnat d’ESO dels instituts Santa Eulàlia i Can Jofresa, els més propers al centre.

L’activitat principal de la setmana tindrà lloc dijous, Dia Mundial sense Tabac, a la plaça Vella, amb la instal·lació de dues carpes, una amb informació sobre consells de prevenció de malalties cardiovasculars, atesa per personal del Servei de Salut i professionals sanitaris col·laboradors, en què es durà a terme una activitat participativa en la que es convidarà els adults a escriure en arguments sobre “Perquè fumar” i “Perquè no fumar” que s’aniran enganxant en dos plafons a la carpa. Es repartiran els fulletons de la campanya amb els consells bàsics en prevenció de malalties cardiovasculars, i per als nens s’inflaran globus blaus amb el lema ‘Terrassa batega’. Al costat s’instal·larà una segona carpa amb tallers sobre el suport vital bàsic i l’ús de desfibril·lador extern automàtic (DEA), coordinada per professionals de Creu Roja. A més, s’oferirà demostració i instrucció en maniobres de reanimació cardiopulmonar i ús dels DEAs.

Carpes i fulletons

Dues carpes informatives amb activitats per a totes les edats La setmana culminarà divendres a la plaça Vella amb la instal·lació de dues carpes, una amb informació sobre consells de prevenció de malalties cardiovasculars, atesa per personal del Servei de Salut i professionals sanitaris col·laboradors, en què es durà a terme una activitat participativa en la que es convidarà els adults a escriure en arguments sobre “Perquè fumar” i “Perquè no fumar” que s’aniran enganxant en dos plafons a la carpa.

Es repartiran els fulletons de la campanya amb els consells bàsics en prevenció de malalties cardiovasculars, i per als nens s’inflaran globus blaus amb el lema ‘Terrassa batega’. Al costat s’instal·larà una segona carpa amb tallers sobre el suport vital bàsic i l’ús de desfibril·lador extern automàtic (DEA), coordinada per professionals de Creu Roja. A més, s’oferirà demostració i instrucció en maniobres de reanimació cardiopulmonar i ús dels DEAs.

Epidèmia mundial

Enguany la OMS ha fixat el tema “Tabac i cardiopaties” com a eix conductor de les activitats de divulgació i sensibilització que es duran a terme arreu del món. Així, l’objectiu serà alertar la població sobre la relació entre el consum de tabac i les malalties cardiovasculars, com ara l’angina de pit, l’infart de miocardi, l’accident cerebrovascular o la malaltia vascular perifèrica. Les malalties cardiovasculars són la principal causa de mort a tot el món, i s’estima que el consum de tabac i l’exposició al fum de tabac ambiental contribueixen a prop del 12% de les morts per cardiopaties. L’Organització Mundial de la Salut considera el tabaquisme com a epidèmia mundial, atès que aquest causa anualment més de 7 milions de morts, 900.000 de les quals corresponen a persones no fumadores que respiren fum de tabac aliè.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa