MónTerrassa
Terrassa recupera la memòria històrica en femení amb un gran mural

Terrassa ret homenatge a 10 dones de la nostra ciutat que han destacat en diversos àmbits. I ho ha fet amb un mural de grans dimensions. Aquest dimecres, dia 2 de novembre, ha tingut lloc la inauguració d’aquesta obra que es troba pintada en una de les façanes del Centre Cívic Montserrat Roig, al barri de Ca n’Anglada.

Porta per nom “Mural de dones”, i inclou el retrat (realista i amb el nom de cadascuna a sota per poder-les identificar) de 10 personalitats femenines que han tingut un paper rellevant i un impacte directe a Terrassa ja sigui en l’àmbit professional, social o personal. El mural es va pintar la setmana passada i ha estat ara que se n’ha fet la presentació.

Ha comptat amb la presència de la regidora de Polítiques de Gènere, Núria Marín, així com d’altres membres de la Corporació Local i de portaveus dels grups municipals. L’acte també ha tingut l’assistència de les entitats i grups municipals que conformen Feministes Terrassa, les quals van ser les encarregades d’escollir a les dones representades, juntament amb la Comissió 8 de març i les dones que apareixen a l’obra.

Inauguració del mural dedicat a 10 dones de Terrassa a Ca n’Anglada | Aj. Terrassa

Generar nous referents femenins a Terrassa

El mural respon a la proposta de resolució que va presentar al Ple Municipal la plataforma Feministes Terrassa, i que es va aprovar per unanimitat, amb l’objectiu de visualitzar a dones de diferents àmbits, promoure la recuperació de la memòria històrica de les dones de la ciutat, generar nous referents femenins que permetin apoderar les noies i feminitzar el paisatge de la ciutat.

Al Mural de Dones s’han representat les següents dones:

Joana Biarnés Florensa. Primera fotoperiodista del territori espanyol que va derrotar els perjudicis de l’època i va triomfar en una professió qualificada només per a homes, immortalitzant gràficament i socialment l’Espanya del franquisme. Proposada pel Grup de Dones d’Egara.

Ana Serrano Ávila. Presidenta de l’Associació de Dones Montserrat Roig. Ha destacat per la seva tasca al barri de la Maurina i l’activisme pels drets de les dones. Forma part de la Comissió 8 de Març. Proposada per TEC.

Francisca Redondo Cubero. Va destacar pel seu activisme a la ciutat de Terrassa, tant en l’àmbit sindical com en associacions veïnals i de dones. Va ser membre fundadora de l’Associació de Veïns i Veïnes de la Maurina. Proposada per Dones d’Esquerra Verda.

Carmen Aguilar Moreno. Ha destacat per la seva tasca en l’associacionisme i voluntariat, sobretot en temes de capacitats diverses i de cures de persones dependents. Ha col·laborat durant molts anys en associacions com Prodis i Fupar i ha estat molt vinculada al barri de Ca n’Anglada. Proposada pel Col·lectiu de Dones de Ca n’Anglada.

Cándida Rodríguez Ruiz. Va ser sòcia fundadora del Col.lectiu de Dones de Ca n’Anglada i de “Solidaritat tens nom de dona”. Ha estat vocal vinculada des de l’inici a la Coordinadora de dones. Ha destacat per la seva trajectòria dins l’associacionisme i activisme a la ciutat. Forma part de la Comissió 8 de Març. Proposada per TxT.

Araceli Ramírez Maqueda. Va ser sòcia fundadora del Casal de la Dona i va treballar per la defensa dels drets de les dones. Com a advocada, va destacar per la seva tasca a l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Terrassa on va impulsar la creació de les comissions de Violència Domèstica i de Defensa dels Drets Humans. Proposada pel Casal de la Dona.

Alba Nos Melich. Vinculada des de fa molts anys al moviment de les associacions veïnals formant part de l’Associació Grup de Dones amb Iniciativa de Can Palet i sent un referent al barri. Ha destacat pel seu activisme en la lluita pels drets de les dones. Forma part de la Comissió 8 de Març. Proposada per la Comissió 8 de març.

Fina Fontanals Sáez. Va ser una de les fundadores del Casal de la Dona de Terrassa. Entre altres, va lluitar pel dret a l’avortament i la defensa de les LGTBI. Va formar part de les llistes municipals d’ERC en diferents eleccions fins a la seva defunció el 2020. Proposada per ERC.

Carmen Sánchez Ruiz. Va destacar per la seva militància sindical, pel seu compromís amb la lluita dels drets socials i per la seva solidaritat. Va conformar part essencial del moviment obrer de Terrassa i de CCOO del Vallès Occidental. Proposada per CCOO.

Dolores Viciana Sánchez. Va ser presidenta del Casal de la Dona a finals dels anys 80. Ha treballat per la defensa dels drets de les persones, especialment de les dones. Proposada pel PSC.

Inauguració del mural dedicat a 10 dones de Terrassa a Ca n’Anglada | Aj. Terrassa

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa