MónTerrassa
Terrassa recorda la repressió patida pels protestants durant el franquisme
  • CA

Terrassa acull la projecció d’un documental que repassa la història de repressió patida per als protestants catalans durant el franquisme. Serà aquest dissabte, 22 de gener, a les sis de la tarda a la centenària Església Unida de Terrassa, el temple protestant més gran de Catalunya. L’acte comptarà, a posteriori, amb una conferència de Josep-Lluís Carod Rovira, figura experta en el protestantisme català.

Protestants, la història silenciada és una producció de Clack, busca denunciar com les comunitats evangèliques històriques van veure’s seriosament afectades durant la dictadura. Amb més de 150 anys d’història, el documental ressegueix com especialment després de la Guerra Civil, les esglésies protestants es van veure clausurades i els seus membres atacats, havent de mantenir la fe en trobades en cases particulars i rodejades de secretisme. La peça també exposa com els nens eren estigmatitzats a les escoles o la dificultat de moltes parelles que volien casar-se fora de l’església catòlica per aconseguir-ho.

Des de la productora, destaquen que Terrassa “és una ciutat clau en la història del protestantisme a Catalunya i a Espanya. Ja hi ha presència evangèlica a la localitat des de finals del Segle XIX, però agafa embranzida a partir dels anys vint del Segle XX, quan s’inaugura, al carrer Galvani, el primer temple baptista de la ciutat. Durant el franquisme, Terrassa es consolida com la ‘Roma protestant’ de la mà de diferents líders evangèlics, dels quals sobresurt el pastor baptista Samuel Vila. Des del 2018, una plaça de la ciutat porta el seu nom”.

El documental està dirigit per David Casals, Júlia Solé i Sergi Martí, i va sorgir a partir d’una idea original de Casals. Compta amb el suport de la Direcció General d’Afers Religiosos, el Memorial Democràtic de la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona i la Fundación Pluralismo y Convivencia. Té una durada de 52 minuts i compta amb la participació de testimonis com Noemí Cortés, membre de la comunitat del carrer Terol de Barcelona, inclou declaracions de Josep-Lluís Carod-Rovira en la seva faceta d’estudiós del protestantisme, el crític d’art Daniel Giralt-Miracle, de confessió evangèlica, la historiadora Marta Velasco, autora de l’estudi Los otros mártires, o el també historiador Federico Vázquez Osuna, autor de Les esglésies evangèliques històriques de Barcelona.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa