MónTerrassa
Terrassa recorda la batalla del Rif vista amb ulls de catalans emigrants

Òmnium Terrassa organitza una presentació i xerrada a càrrec del professor d’història Alfred Bosch el proper dijous 9 de setembre a les 19 h a l’Aula Magna de la Factoria Cultural de Terrassa, per parlar del que va significar la guerra del Marroc per Catalunya. L’entrada és lliure i no cal fer reserva prèvia. Caldrà seguir totes les mesures sanitàries actuals i portar la mascareta en tot moment. No podran accedir persones amb símptomes de COVID-19, o bé les que hagin estat en contacte directe amb un malalt.

Just ara fa 100 anys, el 22 de juliol de 1921, va tenir lloc a la regió del Rif la batalla d’Annual, anomenada per la historiografia espanyola el desastre d’Annual perquè hi van morir uns tretze mil militars espanyols en una humiliant derrota de l’exèrcit espanyol contra els rifenys comandats per Abd el Krim. El Desastre va provocar una profunda crisi d’estat, desembocant en la dictadura de Primo de Rivera. Des de Catalunya, feia temps que es vivia un fort descontentament per totes les guerres colonials. Uns anys abans, el reclutament forçós de quintos per al Marroc ja havia provocat la Setmana Tràgica, centrada en la crema de convents a Barcelona. En conjunt, l’anomenada qüestió africana era vista amb malestar, i al mateix temps hi havia clars sentiments de simpatia entre el nacionalisme català i els moviments rifenys encapçalats per Abd el Krim. La derrota dels rifenys i el control ferri dels militars al Protectorat va impedir que es formés una aliança internacional sòlida entre uns i altres, que podria haver canviat la història.

En ocasió del centenari d’aquest esdeveniment històric que havia de tenir un impacte molt gran en la futura història del nostre país, des d’Òmnium s’han volgut unir als companys catalans d’avui que van immigrar des del Marroc i convidar-los especialment a aquest acte, per parlar d’aquests fets i entendre també el seu punt de vista i les implicacions per als habitants del Rif i del Marroc.

Juntament amb la xerrada d’Alfred Bosch, es farà també una presentació d’un nou programa d’Òmnium Terrassa anomenat “Memòria Històrica de la Immigració a Terrassa“, que tindrà l’objectiu de compartir la memòria històrica sobre fets d’arreu del món que han afectat la vida de les persones que han arribat a Catalunya com a immigrants, tals com les guerres que van succeir al Marroc.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa