MónTerrassa
Terrassa protegeix tres nous arbres: manteniment i prohibit tallar-los

Terrassa ha decidit protegir tres nous exemplars d’arbres, donant-los un estatus que implica no només la prohibició que siguin tallats o danyats, sinó també que n’obliga al manteniment. Es tracta de l’Alzina de Can Costa de Montagut, el lledoner de Can Casonaves i el garrofer de Ca n’Amat de la Muntanya. Així ho ha informat la comissió informativa de Territori i Sostenibilitat que va anunciar que elevarà al Ple municipal de març la incorporació d’aquestes tres exemplars dins del Catàleg d’Arbres d’Interès Local. Per formar part d’aquest document cal complir una sèrie de requisits: la mida, la història, la qualitat estètica, la singularitat, l’interès botànic o altres valors que siguin excepcionals i que el facin únic o rellevant.

Els tres arbres: on són i com són

En el cas de l’Alzina de Can Costa de Montagut, es demana la protecció pel fet de tenir una mida de volt de canó de 2,97 metres, superant així els 2,50 metres que marca l’inventari. És un arbre de l’espècie Quercus ilex, de fulla perenne, que té una alçada de 18 metres i un diàmetre de capçada de 16 metres.

En canvi, en el cas del Lledoner de Can Casanoves, se sol·licita per la particularitat dels seus tres braços i la seva bellesa. Es tracta d’un exemplar de l’espècie Celtis australis, de fulla caduca, de 14 metres d’alçada (i que pot arribar fins als 25), un diàmetre de capçada de 17 metres i un volt de canó format per 3 braços d’una mida superior al metre i mig cadascú.

Finalment, pel que fa al garrofer de ca n’Amat de la Muntanya, es demana la protecció per la seva singularitat, mida i bellesa. És un arbre autòcton, de fulla perenne, que té una alçada de 6,5 metres, un diàmetre de capçada de 12,5 metres i un volt de canó de 5 braços, dels quals tres superen el metre de longitud.

L’Alzina de Can Costa de Montagut (Can Palet de Vista Alegre) | Aj. Terrassa

Ser un Arbre d’Interès Local, què implica?

El Catàleg d’Arbres d’Interès Local va ser aprovat l’any 2015 per protegir aquells exemplars, que estan situats en sòl no urbanitzable o al límit amb aquest, i que destaquen per les seves particularitats científiques o la seva història. L’Ajuntament vetlla pel bon estat dels arbres inventariats, siguin públics o privats, establint un pla de manteniment per cadascun d’ells.

La declaració com arbre d’interès local implica tot un seguit d’aquests com, per exemple, la prohibició de què siguin tallats, arrencats o danyats; l’establiment d’un espai de protecció al seu voltant per preservar-lo de possibles danys; l’autorització municipal obligatòria abans de fer qualsevol tractament fitosanitari i l’obligatorietat de preservar-lo en cas que estiguin afectats per una proposta de planejament, projecte o activitat:

Actualment, el Catàleg recull 32 arbres, la majoria dels quals estan a l’Anella Verda, que és l’espai natural de 4.400 hectàrees que conforma un paisatge de gran valor ambiental, paisatgístic i cultural, amb un important potencial ecològic, social i econòmic.

El Lledoner de Can Casanoves (finca Can Casanoves) | Aj. Terrassa

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Cap respecte per la Natura a març 15, 2022 | 15:49
    Cap respecte per la Natura març 15, 2022 | 15:49
    Per contra a Riells i Viabrea l'ajuntament (ERC) acaba de fer tallar nou arbres d'una avinguda, a més de moltes branques grosses, entre els quals mitja dotzena d'arbres centenaris. I només és un exemple de les actuacions habituals a la vila. Això sí, quan els hi recrimines et diuen que ells són més ecologistes que ningú. També són els més independentistes, clar, però ja sabem en què consisteix el seu independentisme, com el seu ecologisme.

Nou comentari

Comparteix