Cotorra argentina

Cotorra argentina | Europa Press

L’Ajuntament de Terrassa durà a terme una actuació per controlar la proliferació de la cotorra argentina a la ciutat. L’actuació, que es durà a terme entre el 8 i l’11 d’octubre, consisteix a revisar i mantenir els nius ja que, ara per ara, és una de les més efectives per evitar la seva propagació. La retirada d’ous i polls es farà més endavant, a la primavera de 2020. La primavera i la tardor són, precisament, les dues estacions de l’any en què aquesta espècie fa les postes. En cada una d’elles, posa de cinc a vuit ous.

Les cotorres argentines acostumen a fer els seus nius a les palmeres, però també en cedres, arbres que tinguin molta densitat de fullatge, als fanals i a les estructures de gran alçada perquè d’aquesta manera dificulten l’acció de les aus rapinyaires, que són els seus depredadors. Precisament, la seva gran capacitat d’adaptació a l’entorn urbà desaconsella l’eliminació dels nius perquè dispersaria el problema a altres punts de la ciutat i dificultaria el control de la colònia. Aquesta espècie exòtica invasora foragita les espècies autòctones, fa malbé la vegetació del voltant i també pot perjudicar el mobiliari urbà.

Les zones de Terrassa on habitualment es localitzen colònies són les palmeres de l’avinguda de Béjar; el Parc de Sant Jordi, Can Palet II, els jardins de Salvador Allende i el carrer de Guadiana. Altres punts de la ciutat on també s’han detectat colònies són el Parc de Vallparadís, la plaça de Catalunya i els barris de Sant Llorenç i Can Parellada, entre d’altres.

La cotorra argentina és una au vistosa, de color verd, gregària, que forma colònies de més de 100 individus i especialment sorollosa en els seus desplaçaments a gran velocitat. Com la gran majoria de les aus exòtiques d’origen silvestre importades, quan s’escapen o alliberen al medi natural, s’adapten i sobreviuen molt bé al nou hàbitat, convertint-se així en una espècie exòtica invasora. Terrassa és un dels municipis de Catalunya on l’expansió territorial de la cotorra argentina està molt estesa. Aquesta au, procedent de Sud-amèrica, és considerada una espècie exòtica invasora i, per això, cal fer un seguiment i control de la seva presència a la ciutat. L’any passat es van tractar 137 nius, en una intervenció que també va contemplar la retirada d’ous (578) i polls (283).

Nou comentari