MónTerrassa
Terrassa ja té un pla per fomentar el joc al carrer, gratuït i inclusiu

Terrassa ja té un Pla per fomentar el joc al carrer, gratuït i inclusiu. El Pla Terrassa Ciutat Jugable ha estat presentat aquest dimecres, dia 22 de març, per la regidora d’Infància i Adolescència, Ona Martínez, en la Comissió Informativa de Cicles de la Vida, i analitza els espais de jocs i de lleure de la ciutat i alhora estableix criteris d’actuació per a la planificació d’accions en un futur.

Ha estat elaborat a través d’un procés participatiu amb l’acompanyament i suport de la Diputació de Barcelona. Diversos serveis municipals (Joventut, Educació, Polítiques de gènere, LGTBI, Capacitats diverses, Ciutadania i Espais verds i biodiversitat urbana) han contribuït també al procés. S’han dut a terme una sèrie de tallers amb famílies d’infants menors de sis anys, personal tècnic i agents de la ciutat, i s’ha complementat amb una enquesta adreçada a adolescents de 10 a 16 anys. En total, hi han participat més de 2.000 persones.

Jocs més atractius i variats, i cooperatius

L’objectiu del pla és posar les bases de les futures accions per fomentar el joc al carrer, lliure, gratuït, accessible i inclusiu, en la línia de l’Agenda 2030 i dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides.

En aquest sentit, la regidora ha explicat que: “el pla ens proporciona una estratègia de ciutat i estableix un marc conceptual sobre els espais de joc, els espais lúdics i el concepte de ciutat jugable, un concepte que passa per treballar els espais de joc amb mirada interseccional i garantint la inclusivitat i l’equitat”.

El document incorpora també un decàleg de recomanacions sobre aspectes a tenir en compte de cara a les actuacions en aquest àmbit per potenciar el joc lliure i gratuït on es fomentin espais inclusius lliures de sexisme, racisme, lgtbifòbia, capacitisme, etc. Entre altres aspectes, el decàleg aposta per incorporar jocs més atractius i variats, que incorporin elements multiculturals i que afavoreixin el joc col·lectiu i cooperatiu.

També destaca la necessitat de potenciar els espais de joc a prop de les escoles i instituts i ampliar els espais per a la pràctica esportiva per a adolescents, incorporant la perspectiva de gènere. Altres recomanacions són augmentar la inclusivitat dels espais de joc tenint en compte les diferents franges d’edat, les capacitats, l’origen i el gènere, o diversificar i millorar els espais d’estada tranquil·la per a adolescents.

Els 10 punts clau del Pla Ciutat Jugable

1. Apostar per una estratègia de ciutat per definir un ecosistema o xarxa d’espais lúdics, connectats per carrils de vianants o cívics on incentivar el joc.
2. L’espai públic com a espai de socialització intergeneracional i relació de la ciutadania (la comunitat com a element de protecció i cura, i espais de relació entre persones grans i infants…)
3. Espais de joc més atractius. Varietat d’espais, de tipologies de joc: escalar, rodar, cordes, saltar…on introduir el repte i l’experimentació com un element fonamental del joc i jocs multiculturals
4. Canvi de model dels elements de joc, promoure espais i elements de joc més col·lectius i menys individuals. Potenciar jocs cooperatius i polivalents i joc lliure i no preestablert.
5 Potenciar els espais de joc prop de les escoles i instituts.
6. Espais de joc esportiu inclusius per edat, gènere, origen i diferents capacitats
7. Espais més diversificats per la pràctica de l’esport per a adolescents de 10 a 15 anys. Ampliació dels espais d’esport oberts, amb perspectiva de gènere
8. Millorar la interconnexió dels espais. Ampliació d’espai pacificat. Eixamplament de voreres
9. Millorar els espais de trobada i d’estada tranquil·la per a la població adolescent, com parcs i places, espais més bonics i cuidats, diversificació d’espais d’estada per xerrar, escoltar música, ballar… Espais còmodes, amb bancs, ombra, grades, espais coberts o amb certa privacitat. Wifi gratis.
10. Sensibilització sobre l’ús de l’espai públic i la importància del joc.


Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa