MónTerrassa
Terrassa participa en un estudi per a conèixer l’impacte psicològic de la covid-19
  • CA

La Càtedra WeCare de UIC Barcelona ha posat en marxa un estudi per a conèixer l’impacte psicològic de la covid-19 en persones que han superat la malaltia, familiars de morts i professionals sanitaris. Es tracta d’un estudi qualitatiu que la Càtedra ha impulsat en col·laboració amb l’Hospital Universitari General de Catalunya, el Institut Català d’Oncologia Badalona i el Consorci Sanitari de Terrassa. L’estudi se centra en l’àrea de Barcelona i està previst disposar de les conclusions en un any.

L’objectiu de la recerca és determinar què ha significat per als participants l’impacte de la mort en solitud, segons han explicat els directors de la Càtedra WeCare, la Dra. Cristina Monforte i el Dr. Josep Porta. “Es tracta de conèixer i explorar l’impacte d’aquesta mortalitat viscuda, o en el cas dels supervivents, de viure sota l’amenaça de la mort en situació d’aïllament”, ha destacat Monforte. Els directors de la Càtedra WeCare i responsables de l’estudi han lamentat que moltes persones hagin mort en solitud durant la pandèmia i han afirmat que, en cas que es produeixi una nova ona de contagis que ompli els hospitals, aquesta situació hauria de revisar-se. En aquest sentit, Porta ha assegurat que per a això és necessari “disposar d’equipaments de protecció individual i del temps dels professionals per a estar al costat d’aquests familiars donant suport”.

Segons Porta, durant els dies de major col·lapse hospitalari també es va posar en evidència que “els equips de cures pal·liatives en hospitals i en la comunitat fa molt temps que es troben estancats en la seva estructura i capacitat de provisió de cures”. En la seva opinió, “tot el sistema sanitari, també el de cures pal·liatives, ha de repensar-se i reformar-se”.

Segons els directors de la Càtedra WeCare, el fet de no poder acomiadar-se de les víctimes “deixarà com a seqüela duels molt complicats” entre les persones més pròximes. “Crec que estem només al principi d’un brot de dols complicats, veurem com evoluciona en els pròxims mesos i haurem d’estar molt atents a això”, ha conclòs Monforte.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa