MónTerrassa
Terrassa es mobilitza per buscar donants de medul·la òssia
  • CA

La Beth té quatre anys i en fa dos que lluita contra la leucèmia. Ara, els metges han recomanat un trasplantament de medul·la òssia. Això vol dir que han de buscar un donant compatible entre els 35 milions de persones que hi ha apuntades al registre internacional de donants. Els seus pares, familiars, amics i veïns de Terrassa s’estan mobilitzant per trobar donants de medul·la, ja sigui per la Beth o per qualsevol persona del món que ho necessiti.

Des del Banc de Sang i Teixits de Catalunya, arran de la notícia publicada a Món Terrassa, han notat un increment de persones que s’han acostat a fer-se donants no només medul·la sinó també sang. Amb motiu d’això, han cregut convenient explicar com es busca un donant i com es realitza el procés de donació, per resoldre dubtes.

A banda, és important que tothom sigui conscient que:

– Al fer-se donant de medul·la, s’entra en una xarxa mundial de donants. El receptor compatible que es trobi, pot ser d’arreu del món. És a dir, la donació no es dirigida a una persona en concret, sinó a qualsevol persona compatible que ho necessiti.

– Les persones que pateixen leucèmia com la Beth, necessiten sang i plaquetes en el seu tractament. Així que donar sang és una excel·lent manera d’ajudar a la Beth, en especial totes aquelles persones de més de 40 anys que els sap greu no poder inscriure’s al REDMO.

El Banc de Sang analitzarà la compatibilitat del donant amb qualsevol malalt del món i introduirà les dades al registre internacional. 1 de cada 4.000 persones que s’inscriuen al registre acaben sent donants.

Com es busca un donant?

Quan algun pacient necessita un trasplantament de cèl·lules mare, primer es recorre als familiars. Si no hi ha cap persona compatible, s’acudeix al registre de donants voluntaris. El 90% de malalts troba un donant en aquest registre, però cada any un centenar de persones no poden ser trasplantades perquè no s’ha trobat cap persona compatible. Per això és important incrementar el nombre de persones inscrites al registre de donants, especialment d’homes entre 18 i 35 anys ja que són els candidats ideals, però qualsevol persona amb bon estat de salut, fins els 40 anys s’hi pot inscriure.

Com és una donació?

En cas que una persona inscrita al registre sigui compatible amb un malalt es farà efectiva la donació. En el 95% dels casos es fa a través de la sang perifèrica. Uns dies abans de la donació s’administren unes injeccions subcutànies al donant. Aquesta substància fa que les cèl·lules mare que hi ha a l’interior dels ossos aflorin cap a les venes. El dia de la donació, el donant es connecta a una màquina que extreu la sang, selecciona les cèl·lules mare que han aflorat a la sang i retorna la resta. El procés es realitza de forma ambulatòria i dura entre 3 i 4 hores.

No cal anestèsia i el donant està totalment recuperat en poc temps. En la resta de casos, les cèl·lules mare s’obtenen a través d’una punció amb una xeringa a l’os del maluc. A l’interior, al moll de l’os, hi ha les cèl·lules mare que s’extrauran per a ser trasplantades al pacient. Si s’opta per aquest fórmula cal un ingrés de 24 hores i una anestèsia general o epidural. És una intervenció senzilla que no s’ha de confondre amb la medul·la espinal.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa