MónTerrassa
Terrassa lidera un projecte per obtenir imatges en alta resolució de cor i ulls
Els investigadors del projecte Beoptical al Campus de Terrassa | UPC

!--akiadsense-->

Cristina Massoller i Meritxell Vilaseca, investigadores del Campus de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) a Terrassa, coordinen el projecte europeu BE-OPTICAL, que permetrà crear noves tecnologies òptiques i fotòniques capaces d’obtenir imatges mes enllà de la longitud d’ona de la llum, on no ha arribat ningú fins ara. L’instrumental clínic que es fabricarà quan finalitzi el projecte permetrà diagnosticar precoçment i amb precisió malalties coronàries i de l’ull.

Les dues investigadores coordinen un equip de científics i industrials de vuit centres de recerca, universitats, empreses i hospitals d’Alemanya, França, Polònia, Regne Unit i Espanya, amb un pressupost de 3,4 milions d’euros amb el qual la Unió Europea ha dotat aquest projecte de quatre anys, dins les accions Marie Sklodowska-Curie (beques de recerca). Les proves experimentals en l’àmbit visual d’aquest projecte es realitzaran a l’Instituto de Microcirugía Ocular de Barcelona i al UPC Davalor Research Center, ubicat al Campus de Terrassa. A l’Institut Max Plank d’Alemanya es treballaran in vivo les tècniques d’observació coronària amb ratolins.

L’any 2019 els resultats dels treballs científics permetran haver superat la barrera de la longitud d’ona de la llum i, per tant, serà possible fabricar instrumental clínic capaç, per exemple, de generar imatges coronàries d’altra resolució, per substituir les tècniques actuals d’impulsos elèctrics amb les que s’obtenen aquestes imatges. També es podran desenvolupar noves fonts de llum i sensors per poder observar l’ull d’una manera més acurada i obtenir, així, noves informacions per a la diagnosi precoç de cataractes, glaucoma i altres patologies de la retina.

Cristina Masoller és professora del Departament de Física a l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) i investigadora del Grup de Recerca de Dinàmica no lineal, Òptica no lineal i Làsers (DNOLL) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Meritxell Vilaseca és professora del Departament d’Òptica i Optometria, a la Facultat d’Òptica i Optometria de Terrassa (FOOT), i investigadora del Centre de Desenvolupament de Sensors, Instrumentació i Sistemes (CD6) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

Els socis del projecte

El projecte BE-OPTICAL, coordinat per la UPC, té com a socis l’Institute of Physics de la Georg August University Göttingen i el grup Biomedical Physics del Max Planck Institute for Dynamics and Self-Organization, d’Alemanya; la Universitat de Sant Andrews, d’Escòcia, al Regne Unit; l’Instituto de Microcirugía Ocular, de Barcelona; el Centre Nationale de la Recherche Scientifique (CNRS), de França; la Uniwersytet Mikolaja Kopernika, de Polònia; la Universitat de Glasgow, a Escòcia, Regne Unit, i l’empresa alemanya fabricant d’instrumental òptic d’alta precisió PicoQuant.

Nou comentari

Comparteix