MónTerrassa
Terrassa implanta el model de recollida porta a porta a tres barris
  • CA

Terrassa implantarà el model de recollida porta a porta a tres barris residencials. El govern municipal ha anunciat aquest dilluns, 25 d’abril, que en el primer trimestre de 2024 les urbanitzacions de Can Palet de Vista Alegre, Vista Alegre i Can Gonteres s’implantarà la recollida domiciliària. Es tracta d’una de les actuacions previstes dins del Pla Local de Prevenció i Gestió de Residus (2018-2030) que l’Ajuntament de Terrassa vol dur a terme, i per això es va demanar una subvenció a l’Agència Catalana de Residus, dins dels fons europeus, de 170 mil euros per poder implantar el projecte de recollida eficient de les diferents fraccions. Finalment, l’ajut de la Generalitat ha estat de 164 mil euros.

L’elecció d’aquestes tres urbanitzacions ha estat fonamentat amb diferents arguments demogràfics i orogràfics: són zones de baixa densitat de població, on la identificació de residus domèstics i comercials és més senzilla. A més, totes tenen una estructura urbanística similar: habitatges unifamiliars i amb poca presència d’activitats comercials. Des del govern subratllen que actualment, la recollida selectiva en aquests barris no supera el 50% -la mitjana de Terrassa es troba en el 46%-, encara lluny del 65% de taxa de reciclatge marcada per la Unió Europea de cara al 2030. D’aquesta manera la recollida implicarà les cinc fraccions (orgànic, paper, envasos, vidre i resta) i de restes de poda; i afectarà 1.947 habitants (817 habitatges i 17 activitats econòmiques).

Tres nous vehicles

Per poder executar-lo es contempla l’adquisició de tres vehicles (un dels quals és de recollida de fracció vegetal i els altres són bicompartimentats per fer la recollida de dues fraccions alhora); de cubells i contenidors per a les diferents fraccions; de bosses d’escombraries i sacs de poda, del sistema de gestió de dades, d’una App de servei i d’una App ciutadana, que servirà per cobrir les necessitats de les persones usuàries pel que fa a informació, consulta i comunicació.

Prèviament, es farà una campanya informativa, ja que l’aplicació d’aquest nou model de recollida i gestió dels residus comportarà un canvi d’hàbits important pels residents. El nou sistema de recollida suposarà també una modificació en el tipus de taxes municipals aplicables als establiments comercials en els que s’implantarà el sistema de pagament per generació.

Àmbit Can Palet de Vista Alegre, Vista Alegre i Can Gonteres | Aj. Terrassa

Pel que fa al calendari d’actuació, aquest any es procedirà a iniciar la tramitació per adquirir els tres vehicles, els sistemes tecnològics necessaris i dels materials per l’aportació Porta a Porta, tant domèstica com comercial. A la tardor del 2023 es posarà en marxa la campanya informativa que precedirà a la implantació del nou sistema de recollida en el primer trimestre de l’any 2024. Amb l’execució d’aquest projecte, Terrassa es dota de la infraestructura necessària per ampliar aquest model de recollida a altres urbanitzacions de la ciutat. El pressupost inicialment previst per executar aquest projecte a les urbanitzacions de Can Palet de Vista Alegre, Vista Alegre i Can Gonteres és de 756.215 euros.

La subvenció cobreix el 90% de les despeses d’adquisició del vehicle de recollida de les restes vegetals, del software del programa de seguiment i App, dels elements per a la recollida porta a porta domèstica i comercial (cubells, contenidors, bosses…), de les campanyes informatives i altres accions transversals de preparació. Els camions bicompartimentats, necessaris per a la realització d’aquest tipus de recollida, no són subvencionables.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa