MónTerrassa
Terrassa il·luminarà 10 espais emblemàtics per al Dia Internacional de la Llum

Terrassa serà la seu en l’àmbit estatal de diverses activitats vinculades al Dia Internacional de la Llum, incloent l’Acte Central, que tindrà lloc el pròxim 14 de maig. Així ho ha anunciat el regidor d’Universitats, Pep Forn, en una roda de premsa en què ha destacat que “la celebració no només suposa donar suport a una escola de la nostra ciutat -la FOOT-UPC- sinó també posar Terrassa en el mapa de l’Estat, i ensenyar de cara a fora la potència universitària i de recerca que tenim”. D’aquesta manera, des del Comitè Organitzador del Dia Internacional de la Llum 2020-2021 s’ha buscat fer una programació extensa amb actes del món acadèmic però també de celebració ciutadana.

Aquesta és una iniciativa global que promou una celebració anual per a incrementar el coneixement que la societat té sobre el paper crucial que la ciència de la llum i les tecnologies de la llum representen en el món actual, en camps tan diversos com la medicina, les comunicacions, la producció d’energia, l’agricultura, la biologia, l’astronomia, etc. El Dia Internacional de la Llum abasta tots els aspectes que tenen a veure amb la llum en el sentit més general, inclòs l’art, la cultura o el desenvolupament sostenible.

Un dels més importants és la Ruta de la Llum, que permetrà fer un recorregut per diferents monuments emblemàtics de la nostra ciutat que restaran il·luminats de divendres a diumenge (14 al 16 de maig) a partir de les 20.30h i fins a la mitjanit. Són en total 10 punts de llum. L’acte d’inauguració serà el dia 14, a les 21.30h a la Masia Freixa, on es donarà el tret de sortida amb un espectacle de música. A més de la Masia Freixa, els egarencs podran fer el recorregut lumínic per l’Ajuntament, la Torre del Palau, la xemeneia Vapor Busquets de la plaça Salvador Espriu, xemeneia de la plaça Nova, xemeneia de Terrassa Industrial, carpa de Vallparadís, monument de la dona treballadora, Facultat d’Òptica, xemeneia Oliu. A cadascun d’ells s’hi trobarà un codi QR que permetrà descobrir històries relacionades amb la llum.

El mapa amb els punts que s’il·luminaran i el regidor Pep Forn

Més enllà del món acadèmic

El degà de la Facultat d’Òptica i Optometria de Terrassa (FOOT-UPC) Joan Gispets, ha agraït l’oportunitat de “visibilitzar la vocació universitària que té Terrassa” i ha recordat que a la FOOT “formem professionals que són claus en l’atenció de la salut visual de les persones, i la matèria primera amb què treballem és la llum”, d’aquí la importància de celebrar aquest dia. El degà ha lamentat que l’any passat no es pogués celebrar l’efemèride, però ha agraït l’esforç i la imaginació que ha posat el Comitè Organitzador per tirar endavant el programa. 

Justament, la professora de la FOOT i presidenta del Comitè Organitzador de l’Acte Central a Espanya del Dia Internacional de la Llum 2020-2021, Elisabet Pérez, ha estat l’encarregada de recordar a importància de la llum en la “salut visual de les persones, un bé que s’ha de potenciar al llarg de tota la vida”. El programa d’actes respon a tres eixos i objectius: primer, tots els actes han de deixar entreveure que la llum és una eina molt transversal amb implicacions en tota la nostra vida quotidiana i camps de recerca; segon, fer actes molt diversos que no es quedessin només en el món acadèmic, que arribessin a gent de totes les edats; i tercer, veure i promocionar que la ciutat de Terrassa té moltes entitats i empreses relacionades amb la llum. 

Del 12 al 16 de maig, la ciutat s’omplirà amb conferències i debats diversos (astrofísica, energies renovables, històriques, projectes de futurs i nous desafiaments, etc). I una de les activitats més rellevants tindrà lloc el mateix divendres 14 de maig on gràcies a un conjunt de tallers, visites i xerrades que voluntàriament realitzaran diverses entitats s’ha aconseguit implicar també centres educatius de diferents nivells.

Clica aquí per veure tot el programa d’actes

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa