MónTerrassa
Terrassa exhibeix lideratges feministes en un 8M marcat per la Covid
  • CA
Jordi Ballart i Núria Marín, presentant la campanya del 8M a Terrassa
Jordi Ballart i Núria Marín, presentant la campanya del 8M a Terrassa | Rafel Casanova – BCF

!--akiadsense-->

“Aquest any volem donar veu a aquelles dones que són líders en el seu sector i que no són visibles o poc reconegudes”, ha manifestat l’alcalde Jordi Ballart en la presentació del programa d’activitats al voltant del Dia Internacional de les Dones. La campanya del 8M del 2021 estarà marcada per la Covid i les limitacions sanitàries però això no impedeix que se celebri i “vulgui ser de ciutat, fent un pas endavant per trencar rol i estereotips sexistes”. L’alcalde ha recordat que Terrassa té un ferm “compromís en la lluita pels drets de les dones” perquè “encara queda molt camí per recórrer per aconeguir una igualtat real entre homes i dones. Però treballem per aconseguir una ciutat més justa, igualitària i més lliure”.

La regidora de Polítiques de Gènere, Núria Marín, ha subratllat l’eix central de les activitats organitzades des de l’Ajuntament però també des de la Comissió 8M i entitats de la ciutat per mostrar les “dones com a líders i com a motor de transformació social“. La Covid impedirà enguany fer una concentració multitudinària, i s’apostarà per accions “simbòliques i virtuals. No podem participar en les concentracions però continuem treballant per la igualtat de drets”. En total, el programa compta amb 27 activitats, amb taules rodones, cinefòrums, xerrades i d’una performance pel mateix dia 8. A més de la previsió de retre homenatge a la primera regidora de Terrassa, l’any 1937, Quiteria Tarragó, amb el descobriment d’una placa ubicada a l’edifici municipal del carrer de la Unió, el Glop de Llet.

La imatge de la campanya d’enguany és obra de Tamara Cantón, estudiant de disseny gràfic de l’Escola Municipal d’Art i Disseny de Terrassa. El concurs organitzat entre l’alumnat ha comptat amb la participació de 32 obres. Cantón ha volgut traslladar la idea de lluita feminista conjunta des de la sororitat i la diversitat, per això en el seu dibuix inclou dones amb diferents edats i tipus de cossos, amb trets d’orígens diversos i de funcionalitats diverses.

Principals accions i activitats

Dijous, 4 de març de 2021 a les 18.00 h

Lloc virtual: Canal YouTube Ajuntament de Terrassa

Taula rodona i lliurament de premis del Concurs de cartells del 8 de març del 2021

“Els lideratges feministes i la seva capacitat de transformació social”

Amb la participació de Gemma Altell Albajes, psicòloga social, vicepresidenta de la xarxa de Dones Directives i Professionals d’Acció Social (DDiPAS) i fundadora de la Consultora G360. Míriam Hatibi, analista de dades, activista social i portaveu de la Fundació Ibn Battuta. Virginia Mendizábal Dinucci, enginyera i investigadora en Tecnologies Industrials al Campus Universitari de la UPC de Terrassa. Tània Verge Mestre, catedràtica de Ciències Polítiques i directora de la Unitat d’Igualtat de la UPF, experta en les relacions de poder de gènere en partits i institucions. Presenta i modera: Laura Contreras Ruiz, periodista.

INSTAL·LACIÓ SIMBÒLICA ACCIÓ CIUTADANA 8 DE MARÇ

“Continuem alçant la veu”: Acció per recordar que les dones seguim juntes i estem presents lluitant per una societat més justa i igualitària.

• De 12.00 a 14.00h: Instal·lació amb cadires buides al Raval de Montserrat simbolitzant la mobilització, que enguany ha de ser no presencial a causa de la pandèmia. Cadascuna de les cadires estarà identificada amb el nom d’una dona o entitat.

• 12.00h: Lectura del Manifest Institucional per part de membres de la Comissió 8 de març davant la façana de l’Ajuntament.

• Durant tot el dia convidem la ciutadania a participar a l’acció “Penja el davantal” a la finestra o al balcó per mostrar que la “vaga feminista” va més enllà de l’àmbit laboral i reivindicar a l’espai públic el treball domèstic, reproductiu i de les cures.

II CONGRÉS DONES, CIÈNCIA I TECNOLOGIA (WSCITECH 2021)

Dijous 25 i divendres 26 de març

Format virtual. Cal Inscripció prèvia.

Informació: www.terrassa.cat/congres-wscitech21 o al telèfon 937 363 023

• Visibilitzar i posar en valor les aportacions de dones que treballen en els àmbits de la ciència, la tecnologia i la salut i, especialment, d’aquelles escoles presents al campus de Terrassa Universitària.

• Fomentar l’accés i la participació de les nenes, noies i dones en els àmbits científics i tecnològics, integrant la perspectiva de gènere en totes les esferes de l’àmbit acadèmic i educatiu.

Organitza: Comitè del WSCITECH format per la Càtedra UNESCO de la Sostenibilitat-UPC, EUIT-UAB, ESEIAAT-UPC, SCT-IEC, Servei d’Universitats i Polítiques de Gènere de l’Ajuntament de Terrassa.

PLE DE DONES

Divendres 4 de juny de 2021

El mes de juny es celebrarà un PLE DE DONES amb la participació de totes les regidores dels grups municipals, que recollirà el treball previ realitzat amb les entitats feministes de la ciutat i altres entitats i/o col·lectius no constituïts que treballen per a la igualtat de gènere. En el marc del Ple de dones es rendirà homenatge a una dona d’especial rellevància per la seva trajectòria a la ciutat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa