MónTerrassa
Terrassa estrena un laboratori únic a Europa en assaigs elèctrics
Terrassa estrena un laboratori únic a Europa en recerca i assaigs elèctrics | UPC

!--akiadsense-->

Aquest dijous 26 de gener, s’ha inaugurat el laboratori AMBER a Terrassa, en un acte en el qual han intervingut Francesc Subirada, director general de Recerca de la Generalitat de Catalunya; Enric Fossas, rector de la UPC, i Joan Pérez, gerent de l’empresa SBI CONNECTORS.

El laboratori AMBER, instal·lat als espais de l’Institut Politècnic del Campus de Terrassa (IPCT), entre Terrassa i Sabadell, en terrenys cedits fa uns anys per l’Ajuntament de Terrassa, esdevé un centre de recerca singular a Europa en el sector energètic i vol convertir-se en un pol de desenvolupament tecnològic.

L’equipament de darrera generació amb el que compta AMBER permetrà realitzar assaigs de molt alta tensió, d’alta corrent, de temperatura, d’envelliment i de corrosió, amb una capacitat superior a la que tenen algunes instal·lacions europees d’aquest tipus.

Igualment, el nou centre creat entre la UPC i l’empresa SBI CONNECTORS a Terrassa desenvoluparà projectes d’R+D relacionats amb l’energia i el canvi climàtic per a la producció d’energia neta i per a l’eficiència energètica, amb especial incidència en el sector del transport d’energia elèctrica i la mobilitat sostenible.

El centre AMBER està dirigit per l’investigador José Luis Romeral, que encapçala el grup de recerca d’Accionamients Electrònics i Aplicacions Industrials (MCIA), impulsor d’aquest projecte. El grup MCIA estudia la modelització, la simulació, les tècniques de control, la implantació física i les aplicacions dels sistemes electrònics de potència aplicats al control industrial i als accionaments elèctrics. És membre de la Xarxa d’Innovació i Tecnologia de la Generalitat de Catalunya (TECNIO) i forma part del Centre d’Innovació i Tecnologia (CIT UPC).

Característiques tècniques

El laboratori AMBER s’estructura en dos espais diferenciats:

La zona de molt alta tensió (a l’aire lliure) té una superfície total de 2.700 m2 i està formada per una sala de control i un àrea d’assaigs amb el generador DC de 1.400 kV de més de 13 metres d’alçada i 14 tones de pes instal·lat en la torre exterior. Aquest equip permet analitzar l’aparició de l’efecte corona en equips i elements que treballen a molt alta tensió (la ionització de l’aire per efecte del camp elèctric). També permet realitzar assaigs de descàrregues parcials en sistemes d’aïlladors i connectors, en proteccions i en sistemes electrònics de potència, entre d’altres.

La zona interior del laboratori consta d’oficines i àrea d’assaigs en una superfície total de 350 m2. Aquesta zona té capacitat per realitzar assaigs d’aïllaments elèctrics de fins a 130kVAC i 125kVDC. A més, disposa de tres transformadors per a l’assaig per mitjà de cicles de temperatura de connectors i utillatges elèctrics amb una sortida de fins a 10kA. En el mateix espai també hi ha dos bancs de tracció i compressió de 5.000 i 20.000 kg, respectivament, i una càmera de boira salina per a l’assaig de la corrosió en elements a la intempèrie.

Terrassa estrena un laboratori únic a Europa en recerca i assaigs elèctrics | UPC

!--akiadsense-->

Finalment, el laboratori AMBER també té capacitat per a l’estudi, modelització i redisseny d’elements elèctrics tant a nivell elèctric com a nivell tèrmic i mecànic per mitjà de programes de simulació FEM.

!--akiadsense-->

Comentaris

  1. Icona del comentari de: JordiP a gener 26, 2017 | 16:06
    JordiP gener 26, 2017 | 16:06
    Em sembla que el CESI, de Milano, té unes característiques semblants a aquest laboratori.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa