MónTerrassa
Terrassa fa un crit d’alerta davant l’increment de les violències sexuals
  • CA

Les violències sexuals centren la campanya #niunames a Terrassa per aquest 2022. Arriba el mes de novembre, i com és habitual, al voltant del Dia Internacional contra les violències masclistes, la ciutat s’omplirà d’activitats per sensibilitzar i lluitar contra aquesta xacra social.

Enguany, el focus es posarà en les violències sexuals, un tipus de violència que s’ha detectat un alarmant increment -sobretot entre els més joves- en els darrers mesos. De fet, només a la nostra ciutat, el Servei Integral d’Atenció a la Dona (SIAD o Casa Galèria) ha atès des del gener i fins ara, un total de 24 casos d’aquesta índole. Per això hi ha diverses activitats, com els tallers orientats a adolescents i joves, per abordar aquesta temàtica.

Aquest 2022 torna a ser de dol per a Terrassa, ja que dues veïnes van ser víctimes d’un feminicidi, quan es trobaven al Pakistan. Per això, des de la regidoria de Polítiques de Gènere, Núria Marín, recorda que encara hi ha molta feina a fer per poder ser una societat “lliure de violències i autènticament feminista”.

Fins a una quarantena d’activitats organitzades des del Servei municipal però també per entitats, sindicats, partits… ompliran l’agenda d’aquest mes, amb el dia 25, com a màxima protagonista amb la lectura del manifest, el minut de silenci i una acció performativa. Tallers a les escoles, xerrades, exposicions, teatre, música o taules rodones que posaran l’accent en la violència i com combatre-la.

Accions per a la prevenció, detecció i ajuda en casos de violència masclista

Tanmateix, en els darrers mesos s’ha fet un pas endavant en diferents fronts. El passat mes de juliol va tenir lloc el primer Ple de Dones, amb el qual es va marcar el full de ruta de les polítiques de gènere a Terrassa. On van quedar marcades les línies de treball per prevenir i actuar contra les violències masclistes. S’han constituït les diferents comissions de treball, amb la participació de 23 agents socials, polítics, municipals, sanitaris o judicials, és a dir, amb tots aquells que intervenen en la detecció, prevenció, protecció i atenció a les dones.

A més, s’ha redissenyat el circuit d’atenció a la dona, amb la creació d’un Servei d’Intervenció especialitzat i una nova oficina d’atenció a la víctima als jutjats de Terrassa. S’ha reprès el protocol de mutilació genital femenina, amb el seu desplegament complet, que passa també per la formació del personal; i s’han consolidat els punts lila als diferents districtes.

Des de l’Ajuntament, també s’ha posat en marxa un estudi sobre la incidència en la violència masclista en dones que tenen capacitats diverses. Es tracta d’una llarga reivindicació del col·lectiu, la qual ha estat assumida pel govern municipal. I finalment, s’ha fet un Pla de formació del personal que presta serveis d’atenció a la dona. Tot amb l’objectiu de millorar al màxim la qualitat, eficiència i rapidesa en casos on la violència hi està vinculada o on la dona es troba en situacions de màxima vulnerabilitat.

400 casos de violència masclista en 10 mesos

La violència masclista continua ben present a Terrassa. El SIAD ha presentat un resum de les principals dades recollides entre gener i octubre i les xifres continuen sent altes, massa altes. S’han atès 872 dones, la majoria de nacionalitat espanyola (78%), s’han fet més de 3000 cites individuals, i s’han detectat 413 casos de violència masclista greu (un 47,4% del total dels casos atesos pel servei), essent l’àmbit de la parella on més es produeix (84%). A més, s’han realitzat 159 denúncies per violència. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa