MónTerrassa
Terrassa col·locarà 10 llambordes Stolpersteine més el 2023
  • CA

Terrassa col·locarà l’any 2023 un total de 10 llambordes més dins del Projecte Stolpersteine. Així ho ha anunciat el Centre d’Estudis Històrics de Terrassa i comarca, que recorda que d’aquesta manera es recordarà i homenatjarà a deu terrassencs que van ser deportats als camps d’extermini nazis. “L’objectiu és recordant-los, tot integrant art i memòria als carrers de Terrassa”, expliquen des del CEHT, que aprofiten l’anunci per fer una crida: “Des del CEHT volem comptar amb les famílies d’aquells que van patir l’exili i la deportació. Si ets familiar o conegut d’algun dels següents noms, no dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres!”.

Els deu terrassencs que tindran una llamborda pròpia seran: Arturo Arnau Monleón; Salvador Folch Sans; Eugeni Prat Solet; Andrés Egea Díaz; José Marcos Salesa; Camil Quitana Bassas; Juan Fornieles Abad; Josep Guàrdia Bonet; José Lao Cabañete; Martín Mur Escamilla; Enric Pallarols Guiteras; Juan Clares Pérez; i Francesc Casanovas Coll.

Setanta terrassencs deportats a camps nazis

Entre 1940 i 1941 una setantena de terrassencs, combatents republicans nascuts o residents a la nostra ciutat, van ser deportats als camps nazis. La majoria, 41 d’ells, hi van ser assassinats i, pel que fa a la resta, van tornar abans o després a Terrassa, tot i que alguns es van estimar més restar a l’exili. Va haver-hi més de 9.000 deportats republicans espanyols als camps d’extermini nazis entre 1940 i 1945, dels quals prop del 60% no van sobreviure al seu captiveri (van ser assassinats o van morir per malalties o d’inanició). Perdedors d’una guerra al seu país, una vegada creuada la frontera van ser internats en camps de refugiats i, finalment, lliurats a les autoritats nazis. La major part va acabar al camp de Mauthausen i la memòria d’alguns d’ells està tornant als seus carrers i als seus barris gràcies al projecte Stolpersteine.

L’Ajuntament de Terrassa conjuntament amb el Memòrial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, ha desenvolupat des de l’any 2021 el programa de les Stolpersteine, les llambordes de memòria, a la nostra ciutat. Cada llamborda es col·loca davant del domicili o espai d’àmbit més proper a la persona recordada i formaran part d’un treball de recerca més ampli, amb informació i arxius que es podran consultar en la pàgina web de l’Ajuntament on també es detallaran les ubicacions en un mapa interactiu.

Podeu consultar on son totes les llambordes a Terrassa i la història de cadascuna d’elles clicant aquí.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa