MónTerrassa
La tarificació social s’amplia a les escoles municipals de música i d’art
  • CA

A partir del curs vinent, 2022-23, l’Escola Municipal de Música – Conservatori de Terrassa i a l’Escola Municipal d’Art i Disseny entraran dins del nou projecte de tarificació social impulsat pel govern de Terrassa. “L’educació música i artística de qualitat té un impacte directe en la millora de la qualitat de vida de les persones, i per això, volem que aquesta sigui accessible a tota la ciutadania, independentment del nivell socioeconòmic de les famílies”, ha manifestat la regidora d’Educació, Teresa Ciurana.

En aquesta línia, després que l’any passat la tarificació ja s’apliqués a les places d’escola bressol per a zero anys i un any, ara li ha arribat el torn a les escoles artístiques municipals. Els nens i nenes inscrits pagaran una quota “variable en funció del nivell d’ingressos familiar”, tenint també en compte altres factors com el nombre de membres de la família o els germans matriculats.

D’aquesta manera, s’eliminen les subvencions i les quotes es divideixen en 9 trams. “L’objectiu és equilibrar l’esforç econòmic que fan les famílies, intentant adaptar-se a les diferents realitats. La nova tarificació comportarà reduccions de quotes a moltes famílies que fins ara no entraven en les bonificacions”, ha detallat la regidora, que ha aclarit que “les franges més baixes han de pagar menys, i les més altes més. En realitat, tots faran el mateix esforç, cadascun dins de les seves possibilitats però la quota serà diferent”.

Nou trams en funció de la renda familiar

Amb el nou model, a l’Escola Municipal d’Art i Disseny, aquest curs hi havia 9 alumnes que tenien bonificació per nivell de renda, mentre que la resta pagaven la quota íntegra. Ara, el nombre passarà a 52 alumnes, un increment del 13%. De la mateixa manera, l’Escola Municipal de Música passarà de 68 alumnes bonificats a 168 que pagaran menys gràcies a la tarifació social (el 18% del total).

Òbviament, no tothom pagarà menys. En alguns casos, en els trams de renda més alts (del 7 al 9), veuran la quota incrementada. Des del govern no s’ha donat la xifra de quin % o quantes famílies patiran aquest increment, però subratllen que “cal aplicar el principi de progressivitat i també de justícia social. A més, de la inclusivitat, perquè no volem que el cost d’aquests estudis sigui un impediment”, ha dit.

Així, en casos derivats de Serveis Socials, la reducció de la quota pot arribar al 100%. D’altra banda, el sistema preveu que, en cas de canvi sobtat en les condicions econòmiques de la família (per exemple, que un dels progenitors es quedi a l’atur), es pugui demanar el canvi de tram presentant documentació que ho acrediti.

Quotes vs cost real de la plaça

Des del govern municipal recorden que ni tan sols en els casos que la quota s’incrementi, aquest cost és equivalent el cost real del servei. Fer funcionar les escoles bressol va costar més de 5,8 milions d’euros, aportats majoritàriament per Ajuntament, però també per Generalitat i Diputació. Només els 800 mil restants van venir per les quotes ingressades per les famílies.

El cost mitjà d’una plaça d’escola bressol el 2021 va ser de 7.659 €, mentre que la mitjana dels ingressos per quotes va ser de 1.052 € per família en tot l’any. En el cas dels lactants, els costos es disparen perquè la ràtio és més baixa. Cada plaça de lactant de les escoles bressol municipals va costar 11.828 € el 2021, onze vegades més del que es cobra de mitjana en quotes.

A l’Escola Municipal d’Art i Disseny, el cost mitjà d’una plaça de Cicles Formatius de Grau Superior és de 4.930 €. Una d’estudis artístics, 955 €, i una plaça del curs de preparació per a les proves d’accés costa 5.593 €. En total, els estudis impartits al centre costen gairebé 1’3 milions d’euros l’any, segons dades de 2021. En canvi, els ingressos per quotes del mateix any van pujar a 154.569 €, és a dir, menys de l’11% del cost total.

Finalment, a l’Escola Municipal de Música el cost mig d’una plaça és de 2.385 € i al Conservatori, de 7.559 €. En el primer cas, l’aportació mitjana de les famílies és de 705 €, i en el segon, 1.278 €. En ambdós casos, molt lluny de cobrir el veritable cost de la plaça (29% i 17% en el segon).

Així, tot i l’augment de quotes, que només afectarà a les rendes més altes, l’Ajuntament recorda que continua fent “un gran esforç pressupostari. No volem que l’economia familiar sigui una barrera infranquejable. I en l’hipotètic cas que veiem que la tarificació suposa un increment significatiu d’aquesta balança de cost real i cost aportat, jo mateixa proposaré una rebaixa de quotes. No es tracta que les famílies paguin més, si cal un esforç extra l’ha de fer la Diputació i la Generalitat”.

Més oferta a La Llar

L’Escola Municipal La Llar ampliarà la seva oferta per al curs 2022-23, concretament pel que fa a preparació per a accés a estudis superiors. El centre ofereix des de fa anys cursos de preparació per accedir a Cicles Formatius de Grau Superior per a persones majors de 19 anys sense titulació prèvia, així com cursos d’accés a la universitat per a majors de 25 i de 45 anys, però fins ara no cobria totes les especialitats. A partir del curs vinent, el centre impartirà totes les matèries necessàries per preparar-se per a l’accés a qualsevol grau universitari o a qualsevol cicle formatiu de grau superior.

El govern municipal també ha avançat que vol estendre el model de tarificació social a La Llar. I ha afegit que com a novetat, l’any vinent s’iniciarà una col·laboració entre l’Institut Cavall Bernat, que imparteix el PPTT d’auxiiar de vendes, oficina i atenció al públic, amb La Llar, on els alumnes faran part de les matèries en aquest equipament.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa