La T-10, la T-Mes i la T-50/30 deixaran d’existir el 2020 per l’aparició de dues noves targetes, anomenades T-usual i T-casual. La substituta de la T-10 serà més cara: costarà 11,35 euros, és a dir 1,15 euros més que l’actual, que és el bitllet més usat a la xarxa de transport públic metropolità. En canvi, els usuaris habituals es beneficiaran d’una tarifa plana de 40 euros mensuals amb la nova T-usual.

La voluntat de les administracions és simplificar el sistema tarifari i portar usuaris cap a la T-usual, que és la que substitueix les actuals T-mes i la T-50/30. Està cridada a ser la nova fórmula majoritària, perquè sortirà molt més a compte als qui es desplacen habitualment en metro i bus: costarà 40 euros –un 25% menys que la T-Mes– i permetrà fer viatges il·limitats durant 30 dies. El preu del bitllet senzill també puja i incorpora diferents tarifes segons les zones: a la primera corona un sol trajecte costarà 2,40 euros.

També s’abarateix de forma substancial la T-jove trimestral, que passarà a costar 80 euros en comptes de 105 euros. I neix una nova targeta per compartir, la T-grup, que permetrà fer 70 viatges en 30 dies per 79,45 euros. En no ser un títol personal, la podran fer servir diversos viatgers en el mateix trajecte com ara passa amb la T-10. Es manté, en canvi, la T-dia, un títol pensat sobretot per a turistes, que permet fer viatges il·limitats a una sola persona durant 24 hores i inclou una anada i tornada a l’aeroport. Ara costa 8,60 euros i pujarà fins als 10,50.

Ho han anunciat per sorpresa aquest dimecres al matí l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i el vicepresident de Mobilitat de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Antoni Poveda, en la presentació la proposta de títols i tarifes per al 2020 de l’ATM de Barcelona.

Ada Colau ha detallat que el canvi vol premiar els usuaris “habituals” i encarir el preu per a viatgers ocasionals. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha reivindicat que, comparant els preus de la T-usual i la T-casual, l’ús de la primera s’amortitzarà ja el 18è dia dels 30 que dura. Fins a final d’any la T-Mes costa 54 euros i la T-50/30 val 43,50 euros.

Colau ha qualificat els canvis de “revolució” i ha celebrat que és un dia “històric”. Després d’anys de domini de la T-10 com a bitllet de referència per als usuaris, les tres administracions que conformen l’Autoritat Metropolitana de Transports (ATM) introdueix la T-usual per convertir-la en el títol estrella. L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat, les tres administracions que conformen l’ATM.

Una rebaixa “històrica”

L’alcaldessa de Barcelona ha posat de relleu la “rebaixa històrica” dels preus de les tarifes. Per tal de fer-la possible ha estat necessari un augment de la inversió en els últims anys per part de les tres administracions. En concret, l’AMB ha aportat 17 milions extra per tal de fer realitat la disminució dels preus de les tarifes. L’Ajuntament de Barcelona ha augmentat la seva inversió en uns dos milions i la Generalitat en cinc milions, segons ha explicat el vicepresident de Mobilitat de l’AMB, Antoni Poveda. Les vendes de bitllets cobreixen un 45% de les inversions necessàries per mantenir la xarxa de transport públic, i la resta depèn de les tres administracions.

La idea del canvi és crear una base tarifària formada per quatre bitllets: la T-usual, la T-casual, la T-16 i la T-Jove, que serà un 20% més barata i costarà 80 euros per una zona. Un altre dels canvis significatius suposa el caràcter intransferible de la T-casual, ja que fins ara la T-10 es podia compartir amb altres usuaris. La T-usual, fins ara T-mes, seguirà sent unipersonal, i al bitllet s’afegirà el nom i el cognom a banda del DNI.

L’èxit del canvi, que arriba després que l’any passat les tarifes es congelessin, es fia a la modificació d’hàbits dels usuaris, que hauran de recórrer a la T-usual i deixar de banda la T-casual, fins ara coneguda com T-10. La tendència a l’alta dels bitllets per a viatgers ocasionals cristal·litza també en augments en el bitllet senzill, que costarà 20 cèntims més, la T-Dia, que passa de 8,60 a 10,50 euros.

En aquesta ocasió la proposta tarifària ha estat consensuada entre les tres administracions, tal com ha insistit en diverses ocasions el conseller Calvet. Aquesta entesa cobra rellevància després que l’any passat s’aprovés la congelació de les tarifes, una mesura a què s’oposava la Generalitat i que defensava el consistori.

L’aprovació de la proposta de nous bitllets i tarifes es farà el 12 de desembre al consell d’administració de l’ATM, segons ha avançat Calvet.

La T-10, vàlida fins al 29 de febrer

La T-10 es podrà utilitzar fins al 29 de febrer, tot i que a partir de l’1 de gener passarà a ser unipersonal. Pel que fa a la resta de títols que desapareixen, com pot ser el cas de la T-mes o la T-50/30, es podran fer servir de forma habitual fins que caduquin.

Nou comentari