MónTerrassa
Sindicats dels mossos volen que Buch plegui perquè el veuen com “el conseller del CDR”
  • CA
Buch, amb comandaments dels Mossos en una visita a la comissaria de Cambrils | ACN

!--akiadsense-->

La majoria dels sindicats dels Mossos d’Esquadra han reclamat la dimissió del conseller d’Interior, Miquel Buch, després que hagi afirmat que no li “tremolarà el pols” a l’hora d’expulsar de la Brimo si algun agent es va “extralimitar” en les càrregues contra antifeixistes aquest dijous a Girona i Terrassa, ja que algunes, segons ell, “no s’ajustarien als principis de proporcionalitat i gradualitat”. El sindicat SAP FEPOL ha demanat seva dimissió perquè considera que qüestiona “cadascuna de les actuacions” dels mossos. Des de SPC volen que dimiteixi perquè actua com un “conseller dels CDR”, el CAT perquè ha fet un judici previ i el CSIF perquè no en té “ni idea”. El sindicat SME denuncia la manca de suport als agents i l’USPAC reclama a la Generalitat que es personi com acusació particular contra els agressors dels mossos.

El sindicat SAP FEPOL apunta que sempre ha demanat la “despolitització” del cos i en aquest sentit exigeix “no ser instrumentalitzats amb finalitats polítiques”. Lamenten que els agents de l’Arro i la Brimo “estan farts de veure fiscalitzada la seva feina” i que “no faci res per aturar els actes violents”.

El mateix sindicat també indica que el conseller hauria de ser “qui més hauria de demanar la honorabilitat i la professionalitat dels més de 16.000 agents”. “Ni representa a aquesta policia, ni la mereix”, reblen en un comunicat. Aquest sindicat també té paraules per el president, Quim Torra, de qui critiquen que “situï en l’eix del debat polític a una policia que sempre ha destacat per la seva escrupulosa neutralitat”, ja que consideren “inadmissibles” les “pressions exercides per reformar la cúpula d’interior”.

Ruben Espina, portaveu del Sindicat de Policies de Catalunya (SPC), ha dit que demanen la dimissió del conseller perquè no entenen les declaracions que ha fet abans dels resultats de la investigació demanada. El sindicat considera que Buch “més que conseller d’Interior sembla que és conseller dels CDR” i les seves paraules “posen en dubte la professionalitat” dels agents. Critiquen que “en comptes de preocupar-se pels agents ferits i dir que no li tremolarà la mà per perseguir als violents, al contrari, decideix posar-se al seu costat i amenaçar als qui complien ordres i van fer la seva feina de forma correcta”.

També apunten que a Buch “li importa més el que pensin aquests col·lectius que no pas el que pensem els mossos i la integritat física dels agents que treballem sota les seves ordres”. El sindicat exposa en un comunicat que “pel Departament d’Interior han passat consellers dolents, però vostè en els pocs mesos que porta aquí, s’està guanyant la primera posició en aquesta llista”.

El Sindicat dels Mossos d’Esquadra (SME) defensa que els agents van fer la seva feina “dins l’ordenament jurídic i complint amb les ordres donades dins els ordres superior”. Per això critiquen en un comunicat que les declaracions del conseller signifiquen fer un “judici previ” i demostren una “falta de consideració i manca de suport” als agents.

Per Mònica Saltor, secretària general del sindicat Col·lectiu Autònom de Treballadors (CAT), les declaracions del conseller han estat “precipitades”, perquè no es poden “fer judicis abans d’hora, toca seguir els temps necessaris perquè són actuacions molt complicades, s’han d’analitzar bé les imatges i els fets per analitzar el que ha passat i demanar responsabilitats”.

“Ens han posat al mig d’aquest conflicte, no se’ns deixa treballar amb normalitat, no se’ns deixa en pau”, ha criticat. Saltor ha dit que per garantir la seguretat és possible que s’hagin de fer càrregues i “no pot ser que cada vegada que passa això hi hagi una lectura política d’aquestes càrregues”, ha exposat.

Josep Miquel Milagros, portaveu USPAC, ha defensat l’actuació dels agents. Ha explicat que “van ser quatre violents, sempre és el mateix, retiren la línia de valles i les utilitzen per llançar” contra els agents. Ha afegit que no poden tolerar “que es faci un us polític” de les accions dels agents perquè han de vetllar “per la seguretat de tothom, independentment del color polític”.

Milagros ha demanat al Govern que “immediatament” es personi com acusació particular contra els violents de Girona i Terrassa. Aquest és el resultat que espera de la reunió que està previst que mantinguin el conseller d’Interior, Miquel Buch, i el president del Govern, Quim torra, aquest diumenge. El portaveu de l’USPAC avisa que demanaran la dimissió de Buch si es destitueixen comandaments policials pels fets d’aquest dimecres.

El sindicat CSIF dels Mossos s’ha afegit també a les peticions de dimissió del conseller. Juan Navarro, portaveu del sindicat, ha dit que reclamen la seva “dimissió fulminant” perquè considera que només pot fer aquestes declaracions “algú que no té ni idea del que passa dins del cos de Mossos d’Esquadra”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa