MónTerrassa
Terrassa desplegarà sensors a 169 edificis per avançar cap a ciutat digital

Terrassa disposarà en el proper any d’un sistema d’edificis intel·ligents que permetrà avançar cap a la digitalització de la ciutat. Amb el projecte “Terrassa edificis intel·ligents: edificis construeixen la ciutat digital”, s’implementaran diferents sensors en 169 edificis de Terrassa, com espais municipals, hospitals, estacions d’autobusos i tren o poliesportius, que permetran la recollida de dades per generar nou coneixement i nous serveis en àmbits de la governança, economia, medi ambient, mobilitat, qualitat de vida, entre altres.

Aquesta iniciativa té com objectiu “impulsar actuacions vinculades amb la gestió intel·ligent de la ciutat per fer més eficient la gestió i prestació dels serveis públics i per generar accions amb impacte directe en la ciutadania”, segons informa el Consistori, i permetrà, per exemple, lluitar contra la contaminació acústica, guiar persones amb discapacitat visual a les estacions de trens, monitoritzar la qualitat de l’aire, vigilar l’entorn natural o avisar d’un incendi forestal. 

El projecte ha obtingut una subvenció del Ministeri d’Energia, Turisme i Agenda Digital d’un cost de 2,5 MEUR que es finançarà al 50% per red.es i l’Ajuntament. Per tant, la ciutat ha rebut 1,250 MEUR i el Consitori n’aporta la mateixa quantitat.

En els propers mesos s’implementaran 12 casos d’ús, que comparteixen la voluntat “d’avançar en la transformació digital de la ciutat, convertint els edificis en intel·ligents mitjançant la seva sensorització i la implantació de nodes Internet of Things (IoT), per centralitzar i transferir les dades procedents dels dispositius intel·ligents a la Plataforma de ciutat”. 

Els 12 casos d’ús del projecte

Gestió, analítica i consums d’aigua, electricitat i gas

Contaminació acústica

Prevenció de soroll a centres hospitalaris

Qualitat lumínica del cel nocturn

Guiatge a persones amb discapacitat visual a estacions de ferrocarril, a través d’APP

Integració i visualització dades transport públic (tren i bus), aparcaments i urgències sanitàries

Monitoratge meteorològic, radiació UV i qualitat de l’aire

Monitoratge de salut estructural i sísmica dels edificis

Gestió d’ús col·laboratiu d’equipaments municipals

Vigilància, detecció i seguiment incendis forestals

Seguretat i salut de les persones grans a la llar

Plataforma web de visualització interactiva de dades

Aquest més de març s’inicien els treballs d’implementació operativa, i la finalització dels treballs per posar en marxa tots els casos d’ús està prevista pel març de 2024.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa