MónTerrassa
Sant Esteve, tradició mil·lenària
  • CA
Sant Esteve, una tradició mil·lenària
Sant Esteve, una tradició mil·lenària | CEDIT

Sant Esteve és una de les festes nadalenques més famoses a Catalunya, a diferència de la resta d’Espanya, on no és festiu. Però per què? A continuació tindreu la resposta.

Sant Esteve és una tradició que apareix a Catalunya el segle IX, ja que Catalunya formava part de l’imperi Carolingi i depenia del bisbat de Narbona. Aquest era un aspecte que el diferenciava de la resta de península, que tenien com a referència el bisbat de Toledo. Per a fer la celebració de Nadal, tots els membres familiars es reunien sota la casa pairal. Els carolingis tenien una concepció familiar molt extensa i per això als sopars de Nadal s’hi reunien tots els membres de la família, a diferència de la resta d’Espanya, on la concepció familiar es basava en clans més petits.

El problema era que els mitjans de transport que tenim en l’actualitat no era el que tenien fa més de mil anys, per tant, tots els membres que s’hi havien de desplaçar a la casa pairal trigaven molt a arribar a la seva casa perquè les distàncies acostumaven a ser molt llargues. Per tant, els carolingis van decretar que l’endemà de Nadal no es treballaria perquè seria un dia destinat a la tornada a casa. Precisament d’aquí sorgeix el refrany “Per Nadal cada ovella al seu corral / per Sant Esteve, cadascú a casa seva”.

Però, qui era Sant Esteve?

Sant Esteve va ser el primer diaca, que és un gran inferior al sacerdot, i un màrtir del cristianisme. Com que era marxant de roba, la llegenda diu que va vestir a Jesús i als seus homes perquè portaven la roba feta un nyap. Temps després uns homes rics van voler vestir les mateixes peces de roba que Jesús i ell s’hi va negar. També va intentar traslladar l’evangeli a la comunitat hebrea, i això el va portar a tenir un dur enfrontament amb la comunitat jueva per blasfemar contra Moisès i contra Déu. Finalment, va morir lapidat l’any 35 dC a mans dels jueus.

La tradició també diu que les seves relíquies les van trobar l’any 415, però no és fins al 418 que les restes del Sant les traslladen a Menorca. El seu trasllat va generar un gran fanatisme que va desembocar en la persecució dels jueus, que van acabar convertint-se al cristianisme.

La celebració de Sant Esteve en l’actualitat

Més de 1000 anys han passat i el significat ha anat evolucionant. En l’actualitat, el fet de tenir Nadal i Sant Esteve seguits fa que les persones puguin celebrar les festivitats amb les diferents famílies. El menjar típic de Sant Esteve són els canelons, considerats dins el grup de “menjar d’aprofitament”. Arriben a final del S.XIX a través dels cuiners italians i es popularitza a partir del S.XX. Anteriorment, el menjar popular per aquesta data era arròs de miques, que també aprofitava les restes del menjar del dia anterior.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa