MónTerrassa
Salvador Cristau Coll és el nou bisbe de Terrassa

Salvador Cristau Coll és el nou bisbe de Terrassa. Així s’ha confirmat aquest divendres, dia 3 de desembre, en una roda de premsa al Bisbat de Terrassa, just després de la realització del Consell Episcopal. Recordem que el Col·legi de Consultors de la diòcesi ja el va escollir Administrador Diocesà el 15 de juny de 2021, quan el bisbe Josep Àngel Saiz Meneses va ser nomenat per la Santa Seu arquebisbe de Sevilla a mitjans d’abril.

Les seves primeres paraules com a bisbe: “Dono gracies a deu per aquesta crida i expressar la meva sincera adhesió al papa francesc. No es una forma protocol·lària per quedar be, em sento amb profunda sintonia amb el papa Francesc, com mho he sentit amb tots els papes que han passat al llarg de la meva vida.” Saludo tots els fidels de la nostra Església. Em sento cridat i enviat a tots vosaltres per fer present el Senyor i el seu amor a cadascun de vosaltres. Amb mes de 41 anys de sacerdot, 11 de bisne i 71 de vida, experimento molt intensamenr la meva petinença a l’Església. L’entenc i la visc com una familia, la de Déu i la meva.”

“Vull emprendre aquesta nova etapa de la meva al servei de l’Església diciosena. Aquesta missió m’arriba en uns moments que no son fàcils, encara vivint el pes d’una pandèmia, en una crisi econòmica greu, amb una securalització que es va estenent, amb molt patiment al món físic i esperitual. Pero no m’hi conformo, hem de col·laborar per fer el projecte de Déu i fer-lo present especialment en els que pateixen més”.

“Tenim al davant un camí que hem de fer junts, de créixer en la comunió, d’arribar als germans que no coneixen Déu, i us demano que ho encomaneu amb la vostra pregària, per créixer i comunicar el missatge els que ens envolten. Des del mes de juny, com administrador, ja hem pres diverses mesures, entenem que hi haurà una continuïtat dins de la diversitat i adaptant-nos a les necessitats de cada moment.”

“Encara que sembli lògic, l’elecció també ha estat un misteri. Penso que sí que ha pesat el fet que hagi estat bisbe auxiliar i també que he estat a la diòcesi des del primer dia. Sincerament, crec que sí que aquesta experiència ha tingut pes en la decisió. Presa de possessió serà el dissabte 5 de febrer a les 11 del mati, amb presència del nupci del Papa. Fins llavbors continuo oficialment com a bisbe auxilisr. Ho vaig saber fa 3 setmanes via trucada telefónica. Vaig tenir una entrevista amb el nupci, i també he parlat amb el bisbe Meneses. No està previst que hi hagi un nou bisbe auxiliar, depèn de la tradició històrica de cada país. No és un criteri objectiu, sino que depèn de les necessitats i ara no està previst”.

Qui és el nou bisbe de Terrassa?

Salvador Cristau va néixer a la capital de Catalunya el 15 d’abril de 1950. Va ingressar a la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona i va obtenir el grau de llicenciat l’any 1972. Va entrar en el Seminari Major de Toledo l’any 1976 i va rebre l’ordenació presbiteral a la catedral d’aquesta ciutat espanyola el 12 d’octubre de l’any 1980. Es va llicenciat en Estudis Eclesiàstics per la Facultat de Teologia de Burgos. El mateix any 1980 va ser nomenat vicari de les parròquies del Buen Pastor i de San Justo y Pastor a la ciutat de Toledo i al mateix temps notari del Tribunal Eclesiàstic de Toledo. El 1984 va passar a ser administrador parroquial de la parròquia de Santa Leocàdia a la mateixa ciutat i formador en el Centro de Vocacions Adultes.

L’any 1985 es va traslladara Barcelona i va ser nomenat vicari de la parròquia de Sant Vicenç a Mollet del Vallès, incardinant- se aquell mateix any a l’arxidiòcesi de Barcelona. L’any 1989 va ser escollit com a Oficial de la Cúria de Barcelona, i el 1990 vicari de la parròquia de la Mare de Déu de Montserrat a la pròpia ciutat. L’any 1991 va entrar a formar part de l’equip de formadors del Seminari Major de Barcelona, en el qual successivament ha estat també vicerector (1994) i director espiritual (1997).

El 1998 va passar a ser adscrit a la parròquia de Corpus Christi de Barcelona i el 1999 Delegat Episcopal per a les qüestions administratives matrimonials en el Vicariat General de l’Arquebisbat. El mateix any fou també nomenat rector de la Basílica parroquial de la Mare de Déu de la Mercè de Barcelona i l’any següent, el 1999, administrador parroquial de la parròquia de Sant Jaume Apòstol, compaginant la dedicació a ambdues. Ha estat també durant aquest període arxiprest de l’Arxiprestat de la Catedral (2001-2004). L’any 2000 va assumir el càrrec de Promotor de Justícia de l’Arquebisbat.

L’any 2001 va ser nomenat Secretari General i Canceller de l’Arquebisbat de Barcelona i amb la creació l’any 2004 de la noves diòcesis de Terrassa i Sant Feliu de Llobregat va el primer Secretari General i Canceller de les dues noves diòcesis. Amb la creació de la diòcesi de Terrassa, el 15 de juny de 2004 hi va quedar incardinat com a prevere. El dia 1 de setembre de 2004 va ser nomenat rector de la Parròquia del Sant Esperit i Catedral de Terrassa, i el 29 de setembre Vicari General. Des de l’any 2005, és membre del Consell Presbiteral, del Consell Pastoral Diocesà i del Col·legi de Consultors.

Amb la creació del Seminari Major Diocesà de Terrassa l’any 2006 , va ser nomenat rector i l’any 2008 Delegat Episcopal de Pastoral Vocacional. Des de l’any 2008 va ser també administrador parroquial de la parròquia de Sant Cebrià de Valldoreix, on es troba ubicat el Seminari Diocesà. El 18 de maig de 2010 va ser designat bisbe titular d’Aliazira i Auxiliar de Terrassa. L’ordenació episcopal va tenir lloc el dia 26 de juny de 2010 a les 11 del matí a la Santa Església Catedral Basílica del Sant Esperit de Terrassa. Actualment és membre de la comissió episcopal de Seminaris i Universitats i Patrimoni Cultural de la Conferencia Episcopal Espanyola i responsable de la Pastoral de la Salut a la Tarraconense.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ramon a desembre 03, 2021 | 13:14
    Ramon desembre 03, 2021 | 13:14
    Als quasi bé 72 anys nomenat bisbe de Terrassa? Poc futur té al seu davant...
  2. Icona del comentari de: Pelegrí Bernial Castells a desembre 03, 2021 | 18:46
    Pelegrí Bernial Castells desembre 03, 2021 | 18:46
    Amb sembla de que s´ha actuat amb tota lògica, cap sorpresa, ara però soc dels que penso de que s´ha de ordenar un nou bisbe auxiliar, i aviat per fer una succeció, tal i com es va fer en el seu moment al bisbat de la Seu D`urgell......i no cal anar gaire lluny per trobar a la persona millor.....Espero de que ell nou bisbe sàpiga reordenar, els arxiprestats en quan a la funcionalitat de les seves parròquia més actives, i saber tancar les inactives que n´hi han una bona colla, igualment a la restribució del clergat. Pelegrí Bernial de Mollet del Vallès.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa