Troben un biomarcador que permetrà distingir la celiaquia de la sensibilitat al gluten no celíaca en pacients sota dieta sense gluten. Aquest descobriment ha estat obra del grup de recerca del servei de l’Aparell Digestiu de l’Hospital Universitari MútuaTerrassa, i permetrà millorar el diagnòstic i tractament de la malaltia.
L’estudi s’ha publicat a la revista Nutrients, sota el títol “γδ+ T-Cells Is a Useful Biomarker for the Differential Diagnosis between Celiac Disease and Non-Celiac Gluten Sensitivity in Patients under Gluten Free Diet”, i s’apunta que resultarà “molt útil per a la pràctica clínica”.
El treball ha esta liderat pel Dr. Albert Martín Cardona -adjunt al servei de l’Aparell Digestiu de l’HUMT i membre de l’esmentat grup de recerca- i forma part de la seva tesi doctoral. Cal destacar que s’ha realitzat en col·laboració amb investigadors del Servei d’Anatomia Patològica de l’HUMT, del laboratori d’anàlisis clíniques Catlab, de la Unitat de Recerca i Suport de Bioestadística de l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP) de Badalona, de l’Hospital Universitario Fundación Jiménez Díaz i de l’Hospital Clínico San Carlos de Madrid.
Un diagnòstic diferencial clau per al tractament
En un comunicat emès des de MútuaTerrassa expliquen que s’ha detectat que “els pacients celíacs tenen un marcador cel·lular a la mucosa duodenal, les cèl·lules TCRγδ+, que es mantenen elevades anys després de l’inici de la dieta sense gluten. Aquest marcador té un comportament totalment diferent de la resta de marcadors diagnòstics de la malaltia celíaca, que es normalitzen amb la dieta, i en conseqüència permet diferenciar -un cop iniciada la dieta- els pacients celíacs dels que tenen una sensibilitat al gluten no celíaca”.
En aquest sentit, subratllen que poder fer un diagnòstic diferencial entre aquestes dues entitats “és molt important per les repercussions a llarg termini i el tipus de seguiment que s’ha de dur a terme en un cas o altre”. I és que recorden que és “molt habitual” que molts pacients amb símptomes desencadenats pel gluten acudeixin a la consulta mèdica un cop iniciada la dieta d’exclusió -generalment autoprescrita- i en aquesta situació el diagnòstic diferencial entre les dues entitats és molt difícil.
La tècnica per detectar el biomarcador diferencial ja s’ha implementat a diversos hospitals de l’estat i, des de l’hospital terrassenc asseguren que gràcies als resultats d’aquest treball, es podrà generalitzar el seu ús amb aquesta nova indicació. A més, és d’esperar que s’incorpori en les guies internacionals de pràctica clínica per al diagnòstic de les malalties relacionades amb el gluten.