MónTerrassa
Terrassa tindrà una Barnahus, una casa per a infants víctimes d’abusos

Terrassa tindrà una Barnahus, és a dir, una casa per a infants i adolescents que han estat víctimes d’abusos sexuals. Ho ha avançat el tinent d’alcalde Noel Duque a través de les xarxes socials, on ha destacat que gràcies a l’adhesió a aquest projecte “la nostra ciutat serà més justa i també pionera, i comptarà amb un gran recurs per combatre una cosa tant dura i a vegades silenciada, com son els abusos sexuals a menors”.

Món Terrassa ha pogut saber que l’Ajuntament ja ha cedit uns terrenys municipals al departament de Drets Socials de la Generalitat per tal que es pugui construir l’equipament. Uns terrenys que estarien ubicat al carrer Voluntaris Olímpics, al barri de Poble Nou-Zona Esportiva.

Quarta ciutat del país en tenir una Barnahus

Barnahus va iniciar-se com a prova pilot a Tarragona, amb la voluntat d’estendre’l al més aviat possible a tot el territori català. En els darrers mesos s’ha anunciat que aquest servei pioner a l’Estat també serà present a Lleida i Manresa. Ara, li ha arribat el torn a Terrassa, una aposta que des de l’àrea de Drets Socials de l’Ajuntament de Terrassa s’ha agraït.

Aquest servei, nascut d’un model d’atenció promogut per Save the Children i on funciona des de fa temps als països nòrdics, pretén evitar la revictimització dels infants i joves que han patit abusos sexuals, així com prevenir i detectar agressions sexuals a menors d’edat. Tot i que l’impulsor és Drets Socials de la Generalitat, compta amb una àmplia coordinació amb Justícia, Salut, Educació i Interior.

Espai de jocs que es troba ubicat dins de la Barnahus | Drets Socials

Com funciona una Barnahus?

El centre té l’aspecte d’una llar, perquè els infants i les seves famílies el reconeguin com un espai amigable que proporciona seguretat i confiança. Hi treballa a temps complet un equip psicosocial de vuit persones i, a més, hi ha altres professionals que s’hi desplacen quan cal o que s’hi connecten per videoconferència per evitar que la víctima i la seva família siguin els que hagin de recórrer a les distintes instàncies que intervenen en aquests processos: comissaria, jutjat, servei d’infància, centre mèdic…

La intervenció inclou l’avaluació psicosocial, la investigació policial, l’exploració medicoforense de la víctima i l’entrevista exploratòria i forense. S’ofereix acompanyament i assessorament en relació amb el procediment judicial i es coordina la feina amb els serveis implicats. També es dona informació i assessorament a la judicatura i la fiscalia, i els professionals del servei col·laboren a prevenir i detectar les situacions de violència sexual. S’intervé tant en els casos de sospita com en els que ja han estat revelats.

Amb tot plegat, segons exposa el departament de Drets Socials es volen aconseguir dos objectius principals. D’una banda, procurar que els infants i adolescents es vinculin a un binomi professional -que habitualment està format per un psicòleg i un treballador social-. De l’altra, minimitzar la contaminació del testimoni i garantir-hi les millors condicions per si l’equip d’assessorament tècnic penal rep l’encàrrec de portar a terme una entrevista forense per a la prova preconstituïda o declaració judicial.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Martina Camí a agost 27, 2022 | 09:52
  Martina Camí agost 27, 2022 | 09:52
  Celebro de debò, de cor, la iniciativa, si es considera que realment serà el millor per als menuts. I comento: Sabeu què és la "disfòria de gènere sobrevinguda"? Consisteix en que una gran quantitat (i cada cop més) de nens i nenes que mai no han tingut cap dubte sobre el seu gènere, de la nit al dia declaren que "són de l'altre gènere". O sigui, els nens diuen que són nenes i viceversa. Doncs això està passant en la majoria de casos de nens i nenes que han patit bullying a l'escola o bé abusos sexuals o bé maltracte. N'és una conseqüència. La meravellosa idea de que "són de l'altre gènere" l'agafen de l'entorn, on hi ha cada cop més llocs on gairebé se'ls incita a fer-ho. "Si quan celebres un gol fas salts, potser no ets una nena sinó un nen" i altres barbaritats d'aquesta alçada se'ls presenten a aquesta canalla que necessita sentir-se diferent, sentir que se li fa cas, o que són "guais". Espero que en aquests centres no "els venguin la moto" com sí que està passant en alguns centres educatius que van de "progres" i de moderns. D'aquí un temps ja em direu. Hi ha molts lobbies i interessos (polítics, econòmics, etc.) al darrere de que la gent canvïi de gènere. Per començar, de les farmacèutiques que fabriquen i venen els tractaments hormonals de per vida de qui canvia orgànicament de gènere. També de les clíniques privades que practiquen mastectomies ("tallen pits"), operen genitals, etc. I de partits polítics que van de moderns, permissius i tal i qual. Però hi ha molts experts (psicòlegs, metges, etc. que rarament surten als mitjans "oficials") queixant-se. Entre altres coses, cada cop hi ha més joves o ja adults que es queixen que van fer-se canvis al cos perquè se'ls va seduir, persuadir o pressionar i ara se'n penedeixen. Ara, que ja pateixen canvis irreversibles (per exemple, després d'una mastectomia se't poden implantar pròtesis, però mai ja no podràs alletar un fill). En fi, fem-ho però fem-ho bé. I sobretot, ben informats.
  • Icona del comentari de: Mercè Vallvé a agost 27, 2022 | 23:08
   Mercè Vallvé agost 27, 2022 | 23:08
   https://juanagallegoayala.com/como-hemos-llegado-hasta-aqui/
 2. Icona del comentari de: Jordi L a agost 28, 2022 | 11:37
  Jordi L agost 28, 2022 | 11:37
  Molt interessant; tant la notícia com les dues aportacions de les comentaristes. La qüestió dels 5 passos indicats al web de l'enllaç de la Mercè, m'ha fet interessar molt per aquest tema. Tema que desconeixia molt, pel que veig. Gràcies, Mon Terrassa! I bon inici de setembre a tothom!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa