MónTerrassa
Terrassa instal·la 16 desfibril·ladors automàtics a equipaments municipals

Terrassa ha instal·lat 16 desfribil·ladors automàtics als casals cívics. Aquest divendres, dia 24 de març, l’Ajuntament de Terrassa ha informat que ha decidit renovar i ampliar els DEA ubicats en equipaments i vehicles patrulla de la Policia Municipal de Terrassa, en una acció emmarcada dins del programa “Terrassa, ciutat cardioprotegida”. D’aquesta manera, la ciutat disposarà d’un total de 75 Desfibril·lador Extern Automàtic.

La distribució dels setze nous DEA s’ha fet basant-se en la dispersió geogràfica -intentant que hi hagi a l’abast un desfibril·lador en un radi el més curt possible-, i també prioritzant aquells equipaments que fins ara no en tenien. A més, perquè siguin el màxim d’accessibles possibles, cinc dels nous aparells s’instal·laran a l’exterior de l’equipament. La majoria seran a casals cívics que encara no en disposaven però també s’hi han afegit equipaments com la Masia Freixa, la seu de Canal Terrassa o espais socioesportius i veïnals.

El servei de Salut tindrà un equip mòbil que es podrà utilitzar en determinades activitats a la ciutat -per exemple esportives- en què sigui recomanable disposar d’un DEA (ja siguin esdeveniments organitzats pel propi Ajuntament però també per qualsevol entitat), o bé com a repositori de forma immediata en cas d’alguna incidència en algun dels altres DEA.

La regidora de Salut, Mónica Polo, considera un pas important el desplegament de DEA a tots els equipaments de la ciutat, perquè la immediatesa és un element clau per a incrementar el nivell de supervivència. “Hem de tenir clar que una aturada cardiorespiratòria requereix d’una intervenció ràpida i, amb aquests equips a l’abast i amb una formació bàsica al respecte, podem salvar vides”, ha dit.

On s’instal·len els 16 nous DEA

– Casal Cívic Vapor Gran (interior)
– Local AV Vallparadís (interior)
– Casal Cívic Can Palet II (exterior)
– Casal Cívic Xúquer (interior)
– Casal Cívic S.XX (interior)
– Casal Cívic Ca N’Aurell (interior)
– Casal Cívic de Sant Pere (interior)
– Casal Cívic de Can Tusell (interior)
– Local c/Arenys de Mar (exterior)
– Casal Cívic Can Palet Vista Alegre (exterior)
– Casal Cívic Can Gonteres (exterior)

– Casal Cívic Les Fonts (exterior)
– Espai SocioEsportiu La Cogullada (interior)
– Servei de Salut i Comunitat (mòbil)
– Masia Freixa (interior)
– Seu Canal Terrassa (interior)

A banda, cal recordar que la piscina de Vallparadís també disposa d’un equip que aporta l’entitat que el gestiona durant la temporada de bany, un requisit marcat per l’Ajuntament. I que el Teatre Alegria té igualment un DEA, proporcionat per la Diputació de Barcelona, titular de l’equipament.

A part d’aquestes noves incorporacions, l’Ajuntament s’ha compromès que en les pròximes setmanes, un cop estigui formalitzat el nou contracte amb l’empresa subministradora Caryosa Cardioprotección, es renovin tots els DEA que ja es tenien. Aquesta nova licitació implicarà una millora respecte l’anterior, ja que a banda d’ampliar en 16 els equips instal·lats, es reduirà el cost anual del lloguer i manteniment fins als 32.000 euros (fins ara el cost anual era de 39.000 euros).

L’Ajuntament ha anunciat la instal·lació de 16 DEA més en locals cívics i equipaments municipals | Aj. Terrassa

Formació personal, ciutadania i infants

D’altra banda, el personal dels equipaments on s’instal·laran els nous DEA rebrà la formació pertinent per a capacitar-los en el seu ús i en primeres intervencions en cas d’aturada cardiorespiratòria. A més, el servei de Salut i Comunitat organitza cada any una formació a cada districte obert a la ciutadania, amb l’objectiu de dotar-la d’eines i recursos necessaris per identificar una situació d’emergència i saber actuar.

I també s’han organitzat sessions de formacions en autoprotecció a 20 grups d’alumnes de cicle superior d’educació primària i sessions d’autoprotecció i primeres auxilis (inclou l’ús de DEA) a 20 grups d’alumnes de 3er i 4rt d’ESO. L’objectiu és sensibilitzar infants i joves en termes d’autoprotecció així com oferir-los consells bàsics per afrontar una situació de perill i els passos a seguir davant una situació d’emergència, adaptats a cada nivell educatiu. I properament s’ampliarà l’oferta de tallers sobre ús de DEA oberts a la ciutadania, amb la col·laboració de Creu Roja.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa