MónTerrassa
L’OMS declara l’expansió de la verola del mico emergència internacional
  • CA

El director general de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom, ha anunciat aquest dissabte que l’expansió de la verola del mico representa una emergència de salut pública internacional, després que s’hagin notificat més de 16.000 casos de verola del mico en 75 països. L’estat espanyol és el país amb més casos notificats, més de 3.100.

El territori més afectat és Madrid i el segueix Catalunya. Segons dades que el Departament de Salut va facilitar aquest dimecres, s’han confirmat 1.025 casos a Catalunya, la majoria d’homes entre 20 i 60 anys.

Arrenca la vacunació de la verola del mico a Catalunya

Aquesta setmana ha començat la vacunació a persones amb alt risc d’infecció a Catalunya. Concretament, la vacuna s’administra a persones que mantenen pràctiques sexuals d’alt risc, fonamentalment, però no exclusivament, homes gais, bisexuals i altres homes que tenen sexe amb homes (GBHSH), incloses en programes de l’anomenada PrEP –profilaxi preexposició- al VIH o amb infecció per VIH, segons va explicar Salut. També, a persones amb un alt risc ocupacional.

Els tres centres on s’administra la vacuna són el BCN Checkpoint, l’Hospital Clínic i la Unitat de ITS Drassanes-Vall d’Hebron. Són els centres qui contacten prèviament amb les persones perquè cal cita prèvia.

A més, es vacunaran els contactes estrets que puguin ser vulnerables, per reduir la probabilitat que desenvolupin la malaltia (vacuna postexposició). Són infants, dones embarassades i persones immunodeprimides. En aquest cas, quan es faci l’estudi de contactes a la persona contagiada, es valorarà quins podrien rebre la vacuna.

L’OMS demana una resposta coordinada per frenar l’expansió de la verola del mico

Concretament, l’OMS veu en la verola del mico un risc “moderat” a nivell global, excepte a Europa, on és “alt”. El director general ha instat els governs a treballar de forma estreta amb les entitats per transmetre una informació efectiva i dissenyar mesures que protegeixin la “salut” i els “drets humans” dels col·lectius afectats. “L’estigma i la discriminació poden ser tan perillosos com qualsevol virus”, ha alertat.

L’OMS demana als països on el virus s’està transmetent una resposta coordinada per aturar-ne l’expansió i protegir els grups vulnerables; intensificar les mesures de salut pública; enfortir les estratègies clíniques de prevenció, control i abordatge i accelerar la recerca en l’ús de les vacunes, tractaments i altres eines.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa