MónTerrassa
Un estudi fet a Terrassa mostra el benefici de la farmacogenètica en el TEA

Un estudi liderat per la Fundació Docència i Recerca MútuaTerrassa mostra el benefici de la farmacogenètica en infants i adolescents amb Trastorn de l’Espectre Autista (TEA). Liderat per la genetista i investigadora Dra Ma Jesús Arranz, l’estudi constata que la implantació d’intervencions farmacogenètiques millora significativament els resultats clínics en aquest col·lectiu de pacients.

Es tracta d’una línia d’investigació que es desenvolupa des de fa anys i que està orientada a preveure si un pacient respondrà adequadament a un tractament o si pot tenir dificultats en la seva metabolització. Sota el títol “Pharmacogenetic Interventions Improve the Clinical Outcome of Treatment-Resistant Autistic Spectrum Disorder Sufferers”, l’article ha estat publicat recentment a la prestigiosa revista sobre ciència i tecnologia Pharmaceutics.

Un 90% de pacients millora

En el treball també hi ha intervingut el Servei de Salut Mental Infanto-Juvenil de l’HUMT i el laboratori d’anàlisis clíniques CATLAB, entre d’altres hospitals i centres de recerca. L’estudi, finançat pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya mitjançant una beca del Pla Estratègic de Recerca i Innovació en Salut (PERIS), ha conclòs que al voltant del 90% dels pacients millora mitjançant la informació farmacogenètica, la qual permet personalitzar el tractament amb psicofàrmacs.

Com a resultat d’aquest estudi i dels beneficis clínics i econòmics obtinguts, l’HUMT ha introduït la realització de proves farmacogenètiques a tots els usuaris del Servei de Salut Mental Infanto-Juvenil. Aquest fet ha propiciat que l’HUMT sigui pioner en la incorporació rutinària de la farmacogenètica en els àmbits clínics.

Què és la farmacogenètica?

És la ciència que investiga les variants genètiques que afecten els enzims que metabolitzen els fàrmacs i a les seves dianes. Aquestes variants poden incrementar o reduir significativament l’eliminació de fàrmacs del cos i determinar la seva eficàcia i seguretat. L’ajustament de les dosis clíniques o la selecció del tractament més adequat d’acord amb el perfil farmacogenètic del pacient millora la resposta clínica i disminueix la presència de reaccions adverses.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa