MónTerrassa
CAC i CST publiquen una guia per a les famílies sobre l’ús de pantalles
  • CA

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) i el Consorci Sanitari de Terrassa (CST) van publicar aquest passat 19 de desembre, una guia per a les famílies sobre l’ús de pantalles. Es tracta d’un material educatiu pensat per ajudar als progenitors amb infants i adolescents sobre com gestionar una utilització saludable i responsable del telèfon mòbil, tauletes i de les consoles de videojocs.

Aquests nous continguts estan agrupats sota “Eduquem i acompanyem la infància i l’adolescència digital” i es pot descarregar des dels webs del programa eduCAC i del CST. En aquesta guia s’hi troba, entre altres consideracions, consells sobre el nombre d’hores que com a màxim haurien de dedicar els infants i adolescents a les pantalles per cada franja d’edat.

La iniciativa ha estat realitzada pel programa eduCAC, pel que fa al Consell, i per la Unitat d’Addiccions Comportamentals, pel que fa al CST. L’actuació s’emmarca en el conveni que el CAC i el CST van signar el 2018 per tal de produir i difondre materials pedagògics que impulsin un ús saludable de la tecnologia i dels continguts audiovisuals.

Infografies i recursos didàctics

Les famílies hi podran trobar material gràfic, com quatre infografies amb informació clara i precisa, una entrevista amb la psicòloga clínica coordinadora de la Unitat d’Addicions Comportamentals del CST Núria Aragay i diversos recursos didàctics relacionats amb l’educació mediàtica.

Pel que fa al contingut de les infografies, un dels aspectes destacats són els consells d’ús de les pantalles segons cada franja d’edat. Així, per al infants d’entre 0 i 6 anys s’indica que com menys pantalles millor, especialment en l’etapa 0-3, i que, en qualsevol cas, s’han d’usar amb supervisió. Per als infants d’entre 6 i 12 s’aconsella limitar-ne el temps d’ús, supervisar-ne el contingut i ajudar el menor d’edat a qüestionar-se’l. Finalment, per a adolescents de més de 12 anys, la proposta és que els pares i mares comparteixin les experiències a les xarxes socials i que parlin dels continguts consumits amb els fills i/o filles.

Per a cada franja d’edat s’indiquen també les alteracions de la salut física i emocional que poden comportar determinats continguts. En el cas dels adolescents, s’adverteix de riscos com ara l’assetjament, el frau, el grooming i el sexting.

L’entrevista amb la doctora Aragay interpel·la les famílies i les convida a actuar des de l’autoanàlisi i la comprensió, sempre des de l’optimisme i el bon humor, que, segons el seu parer, són imprescindibles per educar i per viure.

Arran del conveni signat entre el CAC i el CST s’han creat vídeos divulgatius, també a càrrec de la doctora Aragay, per ajudar les famílies a detectar senyals d’alerta en relació amb l’ús problemàtic de les pantalles, així com xerrades en línia sobre els riscos a internet. També es poden consultar articles de la doctora Aragay sobre el bon acompanyament digital.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa