MónTerrassa
Salut desmenteix un brot de dengue al Vallès Occidental
  • CA

L’Agència de Salut Pública de Catalunya ha desmentit que hi hagi un brot de dengue al Vallès Occidental. Aquesta setmana, han començat a córrer missatges per xarxes socials com Whatsapp que al Vallès Occidental s’haurien detectat 30 casos d’arbovirosi. “Compte amb els mosquits! S’ha detectat uns 30 casos de arbovirosi (zika, dengue i chikungunya) al Vallès Occidental. Segons Vigilància Epidemiològica, el COVID quedarà curt amb aquest nou problema”, s’afirma.

Davant d’una alerta que s’estava generant entre la població, Salut Pública ha subratllat a Món Terrassa que “en aquests moments NO hi ha casos autòctons detectats de dengue a Catalunya”. Segurament, la confusió ve donada perquè, “com també ocorre amb altres malalties que estan presents al nostre entorn i a nivell global, sí que tenim casos importats”. És a dir, cap vallesà ha contret la malaltia a causa d’una picada que hagi tingut lloc al nostre país. Aquelles persones que presenten infecció per arbovirosi és perquè han viatjat a un país forà on ha estat allà que s’ha produït el contagi.

Aquest missatge ha coincidit en el temps amb una reunió que des de Salut Pública ha tingut amb els diferents ajuntaments del Vallès. Es tracta d’una trobada en què s’ha explicat de quina manera s’han de dur a terme activitats preventives de control de mosquits. Salut subratlla a aquest mitjà de comunicació que “són reunions periòdiques que es fan no només en aquesta àrea, sinó arreu del territori i formen part de les accions de vigilància epidemiològica”. En cap cas, és perquè hi hagi un brot detectat específicament al Vallès.

Què és l’arbovirosi?

Les arbovirosis són malalties infeccioses causades per arbovirus, un grup heterogeni de més de 500 virus amb una característica comuna: són transmesos per artròpodes (animals invertebrats com els insectes o els aràcnids). Tot i que la majoria d’aquests virus afecten animals vertebrats com aus i mamífers, n’hi ha 150 que poden causar malalties en l’home.

D’entre tots els artròpodes que actuen com a transmissors d’arbovirus, els mosquits són els més coneguts, especialment els del gènere Aedes, com el mosquit tigre, Anopheles i Culex. Altres artròpodes que poden contagiar aquest tipus d’infeccions són les paparres, les puces, els polls i els àcars.

Símptomes i prevenció de l’arbovirosi

Els símptomes de les arbovirosis són molt diversos, però acostumen a incloure febre, mal de cap, i dolor articular i muscular. No hi ha tractament específic per curar la malaltia, però mesures com prendre certs medicaments, descansar o beure molt líquid poden alleujar-ne els símptomes. Malgrat que les zones endèmiques de la majoria d’arbovirosis es localitzen a Amèrica, Àsia i Àfrica, en els darrers anys a Catalunya també se n’han registrat casos importats.

Les arbovirosis són potencialment perilloses perquè es transmeten fàcil i ràpidament, el que fa que siguin difícils de controlar. Per a algunes d’elles es disposa de vacuna, com en el cas de la febre groga o l’encefalitis japonesa, però en general la millor prevenció és protegir-se de les picades dels animals que les transmeten, amb l’ús de repel·lents i roba que cobreixi tot el cos, entre d’altres mesures. En el cas dels mosquits cal, a més, aturar-ne la proliferació evitant acumulacions d’aigua on pugui criar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa