MónTerrassa
Roses amb intel·ligència artificial per Sant Jordi a la UPC
  • CA

La Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) ha ofert la possibilitat de crear, compartir i enviar la imatge digital d’una rosa única i artística formada a partir de models generatius de deep learning (aprenentatge profund). L’art i la intel·ligència artificial s’han alienat en aquesta iniciativa que porta per nom ‘Roses UPC‘, i que s’ha celebrat amb motiu de la Diada de Sant Jordi.

Cada model únic s’inicia a partir de la imatge d’una rosa inicial, la qual es va modificant a partir d’un algorisme que utilitza la computació intensiva i una sèrie de càlculs complexos que es produeixen a gran velocitat per crear una rosa nova. Cada persona pot crear una rosa basada en l’estil de més de 180 artistes: des d’Albert Ràfols Casamada fins a Zada Hadid, passant per Frida Kahlo, Vincent Van Gogh, Joan Brossa o Lola Anglada. Segons l’estil de l’artista escollit, la rosa final es determina a partir de termes o conceptes que es poden introduir en la descripció per acabar de personalitzar-la.

Un cop generada, la rosa final s’envia com arxiu adjunt al correu electrònic de la persona que la crea, juntament amb un enllaç per enviar-la, compartir-la i escriure la dedicatòria a la persona destinatària. També permet visualitzar, en un vídeo de pocs segons, com l’algorisme ha reinterpretat la rosa inicial. Cada rosa creada passa a formar part de la galeria #RosaUPC22, les quals es poden compartir via enllaç, WhatsApp o Twitter, així com descarregar i distribuir lliurement, sense fer-ne un ús comercial, sota la llicència Creative Commons CC BY-NC-ND 4.0.

Un exemple inspirat en Salvador Dalí

Si es vol generar, per exemple, una rosa daliniana, es pot seleccionar la rosa de l’estil Salvador Dalí i afegir a la descripció els termes ‘surrealisme’ i ‘bonic’. Com a resultat s’obtindrà una rosa digital estil Dalí, però amb uns trets personalitzats. El sistema té, d’una banda, un text que descriu la imatge com a ‘una rosa vermella’ i, per l’altra, un text que indica a què volem que s’assembli, en aquest cas a l’estil de Dalí i amb uns trets distintius inspirats en els termes ‘surrealisme bonic’. A la primera iteració, el model generatiu de deep learning atorgarà les següents probabilitats a la descripció de la imatge: ‘Una rosa vermella’: 100 %. ‘Surrealisme bonic per Salvador Dalí’: 0,5 %

Roses amb intel·ligència artificial a la UPC | UPC

L’algorisme anirà modificant la imatge de tal manera que les probabilitats que la imatge obtinguda es correspongui amb les dues frases siguin les màximes possibles. Per exemple, i després d’unes quantes iteracions (repeticions en els processos de computació intensiva), les probabilitats podrien estar repartides de la manera següent: ‘Una rosa vermella’: 95 %. ‘Surrealisme bonic per Salvador Dalí’: 12 %

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa