MónTerrassa
Els reptes i dilemes de la contaminació acústica, a debat a Terrassa

L’objectiu del II Congrés d’Acústica de Catalunya, que es presenta amb el nom d’Acusticat, és reflexionar i debatre sobre la problemàtica del soroll amb tallers i conferències impartides per més d’un centenar de ponents que participaran en les sessions programades pels dies 25 i 26 d’abril al Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (mNACTEC).

El certamen, de caràcter bianual, compta amb més de 330 inscrits, una xifra superior a la registrada fa dos anys a Sabadell, la ciutat que va acollir la primera edició. L’Acusticat, que el 2020 se celebrarà a Sant Cugat del Vallès, vol impulsar la col·laboració entre les diferents administracions que tenen competències sobre la matèria per tal d’oferir solucions a una problemàtica tan complexa com és la del soroll a les ciutats. El congrés està coorganitzat pel departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, l’Associació Catalana de Consultors Acústics, el Laboratori d’Enginyeria Acústica i Mecànica, a més dels ajuntaments de Sabadell i Terrassa.

L’Acusticat és l’acte central de la Setmana Sense Soroll, organitzada per la Generalitat, que enguany porta el lema “Aturem el soroll!”. La ponència inaugural, prevista per dimecres, a les 10h, anirà a càrrec d’Henk Wolfert, membre d’Eurocities –la xarxa de les principals ciutats europees que aplega a més de 120 municipis-, que parlarà sobre la gestió de la contaminació acústica a les ciutats europees. La de clausura correspondrà a Josep Maria Querol, consultor acústic, que analitzarà el paper que el soroll ha tingut en el decurs de la història. La conferència se celebrarà dijous, a les 13.30 h, al mNACTEC.

Reptes, dilemes i solucions

El programa d’activitats s’ha organitzat entorn els reptes i dilemes que genera la problemàtica del soroll. També planteja possibles solucions, que es podran veure en els diferents tallers demostratius. L’Ajuntament de Terrassa participarà en dues ponències. A la primera, prevista per dimecres, a les 12.15h, els tècnics de Medi Ambient parlaran sobre l’ús dels sensors en la gestió municipal del soroll d’acord amb l’anàlisi realitzada a la flota d’autobusos i als vehicles de la recollida de residus de càrrega lateral. La segona, que se celebrarà dijous també a les 12.15h, se centrarà en els estudis realitzats a la carretera de Martorell i la Rambleta del Pare Alegre sobre mobilitat i soroll.

L’Acusticat debatrà també sobre l’aïllament dels edificis per tal de preservar-los de sorolls i vibracions; el paisatge sonor; les zones tranquil·les en àrees urbanes; la gestió del soroll de les terrasses a la via pública; el monitoratge automàtic; la dificultat de mesurar i les possibles solucions que poden aportar els ajuntaments; l’exposició al soroll en entorns industrials i els plans d’acció que busquen disminuir la contaminació acústica, entre altres qüestions. Tanmateix, s’aprofitarà l’Acusticat per presentar una nova eina de modelització acústica de la mobilitat urbana.

Nou comentari

Comparteix