MónTerrassa
Reimpulsem la Via Verda del Vallès
  • CA

La pandèmia de la COVID-19 ha fet més evident la fragilitat de la societat en la que vivim, les conseqüències negatives de l’alteració dels ecosistemes i la urgència d’actuar davant l’emergència climàtica. Més que mai, el binomi natura i salut es posa en relleu i fa evident com la conservació i protecció dels espais naturals està totalment lligada a la salut i benestar de la ciutadania. Davant d’això, al Vallès tenim també la responsabilitat d’accelerar els canvis necessaris per a prevenir l’aparició de noves pandèmies i millorar la nostra qualitat de vida, millorar el nostre entorn i protegir la nostra salut. El passat mes de març el Ple del Consell Comarcal va avalar per unanimitat impulsar el projecte de Via Verda del Vallès Collserola – Sant Llorenç de Munt. La Via Verda del Vallès, és una proposta territorial de connectivitat ecològica i paisatgística llargament reclamada pels ciutadans i ciutadanes del Vallès i diferents agents socials del territori des del 1996. La proposta sorgeix de la necessitat de generar i aprovar un document territorial que fomenti els valors paisatgístics de la plana vallesana i la connectivitat entre la serralada Prelitoral i la Litoral.

Es tracta de 17 quilòmetres des de pràcticament el peu de la Mola fins a les portes del Parc deCollserola. La seva extensió comprèn les planes entre Sabadell i Terrassa, la Serra de Galliners entre Rubí i Sant Quirze i les planes entre Cerdanyola i Sant Cugat. Les cocapitals de la comarca ja han fet passos importants en la preservació d’espais lliures de les seves ciutats amb l’aprovació i desplegament del Parc Agrari de Sabadell i l’Anella Verda de Terrassa. La Via Verda del Vallès suposa estendre aquesta visió i aquesta necessitat al conjunt de la comarca des del consens i la concertació territorial. Alhora, la Via Verda del Vallès és també una oportunitat per a la dinamització econòmica de la comarca; tant des del punt de vista del turisme, com de l’activitat agrícola o industrial. Les empreses i les diferents activitats econòmiques disposen de l’oportunitat de gaudir d’un entorn de qualitat i d’un paisatge que crea identitat en un àmbit metropolità, alhora que ajuda a definir una “marca” de qualitat ambiental que dóna valor afegit.

Davant lús més intensiu dels espais lliures i naturals de la nostra comarca arran de la COVID-19 i en un context d’emergència climàtica en que pren més rellevància que mai la necessitat de protegir la biodiversitat, entenem que és el moment idoni per a preservar espais lliures del Vallès Occidental que ajudin a mantenir el seu caràcter i envoltar les ciutats i pobles de la nostra comarca d’espais de qualitat. Els experts i els moviments socials ens apressen a que actuem. El que fem els propers deu anys, que no son molts anys, serà decisiu per al planeta. La Via Verda del Vallès suposa una oportunitat clau per al nostre trosset de planeta que no hem de deixar perdre.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa