MónTerrassa
Com recuperar un bosc amb un programa de responsabilitat social
  • CA
Un bosc de Sant Llorenç Savall | Gencat

!--akiadsense-->

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i l‘empresa European Telemedicine Clinic, SL (TMC) han signat un conveni de col·laboració per engegar un programa de responsabilitat social corporativa que preveu la millora d’un bosc propietat de la Generalitat de Catalunya “El Dalmau”, situat a Sant Llorenç Savall (Vallès Occidental), dins l’àmbit del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac.

Aquest és un clar exemple de participació del sector privat en la consecució de finalitats públiques d’interès general com ara les activitats que fomenten la conservació i la millora del medi natural. El Departament d’Agricultura ha redactat i aprovat un projecte tècnic de millora del bosc de la finca de la seva titularitat que està previst que executi l’empresa. Aquesta acció, que es pot considerar innovadora a Catalunya, no ho és tant a nivell europeu, on és més corrent que empreses privades apostin per programes de responsabilitat social corporativa amb efectes directes dins i fora de l’àmbit de les corporacions.

Cada cop més, les empreses busquen diferenciar-se dins dels seus àmbits i per això estableixen compromisos a nivell de responsabilitat social corporativa que repercuteixin de forma indirecta en els seus comptes de resultats. Ajudar a preservar el medi natural pot afavorir cotitzar a l’alça les empreses si tenim en compte els efectes d’un programa com el de l’acord signat entre una entitat mercantil privada i la Generalitat de Catalunya a través del DARP.

TMC és una empresa especialitzada en l’estudi i la interpretació de ressonàncies magnètiques integrada per més de 200 radiòlegs i una xarxa de més de 120 hospitals d’Europa, amb seus a Barcelona i Sydney. Molts dels seus treballadors viatgen a diferents ciutats del món utilitzant el transport aeri. L’empresa, conscient de la producció de CO2 que ocasionen els trasllats, va proposar al DARP organitzar un programa de responsabilitat social empresarial per mitigar i compensar tant com fos possible la part d’emissions de gasos hivernacle derivats de la seva activitat.

El bosc, a més de fusta, llenya o lleure, també ofereix un vessant immaterial o intangible de primer ordre en el marc de l’establiment d’un programa de responsabilitat social corporativa. La gestió forestal es focalitza i orienta cap a una millor presa de consciència tant dels treballadors de TMC com de la pròpia corporació, amb la inversió de recursos econòmics propis en benefici de la conservació d’aquest bosc .

Els treballs a la finca conveniada

Els treballs forestals es porten a terme a través d’una empresa de serveis forestals per a joves i integració social, aconseguint així multiplicar per dos l’acció empresarial de responsabilitat social corporativa. Les zones forestals sobre les quals actuen augmenten la qualitat de l’arbrat i la seva resiliència davant l’impacte dels incendis. Aquests treballs aconsegueixen també reduir el risc d’incendi, evitant així l’alliberament d’unes 80 tones de CO2/ha que es produirien a la zona en cas de foc forestal en el procés de combustió. Precisament, per a aquest cap de setmana l’empresa ha organitzat una activitat de Responsabilitat Social Coorporativa a “El Dalmau” per mostrar les actuacions que s’han fet fins ara i les que es reprendran al mes de juny.

El conveni signat té una duració de 4 anys, prorrogables fins un màxim de 8 anys. Aquest és un nou model de col·laboració entre empreses privades i la Generalitat de Catalunya, que podria replicar-se en altres casos per compensar els efectes ambientals d’algunes activitats sobre el medi natural.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa