MónTerrassa
Recuperació de la memòria històrica i projecte Stolpersteine
  • CA

La recuperació de la memòria històrica és d’una importància cabdal per a la bona salut d’una societat democràtica. Garantir el coneixement del passat, en les noves generacions, ha de ser una prioritat del sistema escolar i de la societat en general. No podem pretendre, com a societat, garantir un futur de convivència des del desconeixement de fets execrables, comesos pel feixisme al nostre país.

Deia l’historiador Tuñon de Lara, que els pobles es veuen obligats a recuperar la seva memòria col·lectiva quan els ha estat arrabassada, ocultada o falsificada. Durant molt temps, la societat espanyola, catalana i terrassenca va ser privada de la seva memòria històrica.

Llambordes Stolpersteine a Terrassa | Aj. Terrassa

A partir de la feina del Centre d’Estudis Històrics i el suport de l’Espai Memòria de Terrassa, s’ha conegut fa pocs anys, que hi va haver més de 70 terrassencs/es que van ser deportats a camps de concentració. Van fugir una vegada acabada la guerra contra el feixisme a Espanya per refugiar-se a França o d’altres països i van ser empresonats pel nazisme i conduïts a camps de concentració. Molts d’ells van morir, pocs van sobreviure.

Al curs 2020-21, en plena pandèmia, se’ns va proposar, des de l’Espai Memòria de l’Ajuntament, participar a diferents instituts en el projecte Stolpersteine. Aquest projecte, va començar a Alemanya i s’ha estès per altres països, que consisteix en recordar i dignificar als deportats en camps de concentració col·locant llambordes en les seves localitats. Des de l’Institut Can Roca de Terrassa, ens hi hem sumat. Aquest projecte, ens ha permet treballar a l’aula sobre els períodes històrics de la Segona República, Guerra Civil i Segona Guerra Mundial, i a partir d’aquí, apropar-nos a la història vital de les víctimes.

Vàrem participar en l’acte institucional el 28 d’octubre i el 17 de novembre hem participat en la col·locació de llambordes al carrer, a peu de l’últim domicili conegut, de dos persones deportades i mortes al camp de concentració de Mauthausen. Alumnat de 4t d’ESO i 1r batxillerat del nostre centre ha conegut Joan Gras Puigmartí, nascut a Sant Llorenç Savall, veí de Terrassa i assassinat a Gusen el 21 de novembre de 1941; Josep Cirera Mayol, nascut a Terrassa i assassinat a Gusen el 4 de juliol de 1941; i Ramón Pere Moragues nascut el 5 de juliol de 1903 a Vinaixa, deportat a Mauthausen i mort a Hatheim el 17 d’agost de 1941. La seva memòria continua present a la nostra ciutat i quan passem pels carrers, abaixem el cap per rendir-los homenatge, al llegir les seves Stolpersteine.

Considerem molt important el treball de la memòria, des de la proximitat de víctimes de la nostra ciutat (nascuts o vinguts), a les quals els va anar la vida. Persones joves que creien en una societat democràtica i van ser víctimes del totalitarisme. Una ocasió única per poder conscienciar als nostres joves d’allò que el monstre feixista ha estat, i només coneixent-lo, podem combatre’l per evitar que guanyi la lluita contra la democràcia.

José Fco. Navajas i Daniel Vega, professors de l’Ins Can Roca de Terrassa.

Llambordes Stolpersteine a Terrassa | Aj. Terrassa

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa