MónTerrassa
Recreen el vestit que Sant Ignasi va comprar fa 500 anys a Catalunya
  • CA

Fa 500 anys, Sant Ignasi de Loiola va passar per Catalunya. A Igualada, camí de Montserrat, es va desprendre de l’armadura i l’espasa i va canviar el vestit de cavaller per un hàbit de sac, símbol del pelegrí. En motiu de l’efemèride, el Museu Tèxtil de Terrassa, juntament amb l’Arxiu Comarcal, l’Ajuntament d’Igualada i el Museu de la Pell, ha fet un treball historiogràfic per recrear el vestit que el sant va comprar fa mig segle.

A partir de tota la documentació recollida, la reproducció s’ha dut a terme a càrrec de la dissenyadora i estilista Susanna Maldonado, professional amb experiència en recuperació de vestuaris i creació de vestits per teatre, cinema, i folklore com els gegants de la d’Igualada. El vestit es presentarà aquest divendres a la plaça de la Creu d’Igualada, a l’edifici de Cal Maco, que a partir del mes de setembre obrirà com a alberg i centre d’interpretació ignasià.

Recreen el vestit que Sant Ignasi de Loiola va comprar fa 500 anys | ACN

Una efemèride per “mostrar-nos al món”

Aquesta setmana, el Govern de la Generalitat ha commemorat els 500 anys de l’estada de Sant Ignasi a Catalunya participant en un acte de presentació del documental ‘El Camí Ignasià‘, a la Ciutat del Vaticà. Hi van participar la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró i Buldó, i la consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, juntament amb la directora general d’Afers Religiosos, Yvonne Griley, i el delegat de la Generalitat a Itàlia, Luca Bellizi.

En el seu discurs de cloenda de l’acte, la consellera Ciuró ha destacat els esforços del departament en matèria de representació i convivència religiosa: “Treballem per garantir la cohesió social promovent la cooperació i el diàleg amb les entitats religioses presents al nostre país i incentivant el diàleg interreligiós per assolir una societat que garanteixi la llibertat religiosa i de consciència.”

En paraules de la directora general d’Afers Religiosos, “commemorar aquesta efemèride és bàsic per mostrar-nos al món i també per posar en relleu la figura de Sant Ignasi i d’allò que va significar l’embrió dels exercicis espirituals”.

El Camí Ignasià‘, un film per viure l’itinerari que va recórrer el sant

El film El Camí Ignasià, dirigit per Jordi Roigé, està previst que arribi a les sales de cinema de Catalunya el 22 de juliol. La pel·lícula pretén que l’espectador visqui com un pelegrí més la bellesa visual i espiritual de l’itinerari que va recórrer Ignasi de Loiola des d’Azpeitia fins a Manresa el 1522.

Durant 88 minuts, la història segueix quatre pelegrins de procedències i creences diverses que s’aventuren a seguir els passos que van portar Sant Ignasi de Loiola a Manresa. En aquesta peregrinació de 650 km, els pelegrins travessen Euskadi, La Rioja, Navarra, Aragó i Catalunya. Els lligams del grup i les connexions es formen i s’enforteixen a mesura que els pelegrins van superant les diverses etapes i comparteixen experiències i dificultats com el temporal o el cansament. Cap dels protagonistes és actor i no tots es coneixien, però tots coneixen o han fet, abans, el Camí Ignasià.

El documental està produït per Animaset i hi ha col·laborat el Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, la Companyia de Jesús, el Patronat de Turisme de Lleida, Turismo de La Rioja i l’Ajuntament de Manresa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa