MónTerrassa
Els records de la pagesia aporten dades desconegudes de Terrassa
  • CA
ss

!--akiadsense-->

A la seu del Rotary Club de Terrassa de l’Hotel Don Cándido s’ha presentat el llibre “Recull de records de la pagesia de Terrassa”, que es va realitzar conjuntament amb la Fundació Sant Galderic i l’Associació el Llibre de la Vida.

El president de la Fundació Sant Galderic, Miquel Font, ha estat el convidat de l’acte i ha explicat la història d’aquesta entitat així com les publicacions que recentment han realitzat i que en breu seguiran editant. Va destacar la importància agrícola que havia tingut Terrassa i que la va fer situar com a una ciutat destacada en termes agrícoles a tot l’estat. En aquest sentit, va explicar que la fil·loxera va ser un dels punts d’inflexió que va provocar la decadència d’aquesta activitat juntament amb el fet de que molts d’aquests pagesos van invertir els seus estalvis en la industria tèxtil que poc a poc va anar canviant l’economia de la ciutat.

Fins i tot va esmentar que Terrassa va ser la primera ciutat a la península en elaborar un cava. Miquel Font va regalar al Rotary un llibre que van editar sobre les masies egarenques i en el que es pot apreciar com la majoria dels hereus els trobem al cap de pocs anys com a fundadors de les empreses tèxtils de la ciutat.

Finalment va fer esment de que la Fundació sant Galderic aporta cada any importants ajudes per a projectes relacionats amb la pagesia recolzant la recuperació de productes autòctons, com ha estat la “col brotonera”.

Santi Rius secretari de la Fundació El Llibre de la Vida i soci del Rotary ha estat l’encarregat d’explicar el llibre dels records de la pagesia terrassenca i també la tasca que fa l’associació per donar valor als records de les persones. Va explicar que l’Associació El Llibre de la Vida va ser l’encarregada de realitzar uns tallers a la seu de l’antic Sindicat Agrícola del carrer Colom (avui seu de la Fundació Sant Galderic) anomenats Records de tota una Vida i que en ells hi van assistir un grup d’antics pagesos amb la intenció d’explicar els seus records i aportar imatges o objectes que els portessin records sobre el món de la pagesia a la nostra ciutat i rodals.

Aquests van ser recollits pels dinamitzadors del taller i posteriorment van ser editats en format de llibret en que a més de recollir en text els seus records s’hi van incloure algunes de les fotografies que els mateixos participants van aportar. El taller Records de tota una Vida és una activitat que consisteix en una proposta d’estimulació cognitiva que ajuda a la gent gran a recordar, de manera natural, experiències passades amb la finalitat d’ajudar a estimular la seva capacitat d’auto reconeixement alhora que contribueix a mantenir la seva identitat i a rememorar el que va passar en la seva vida. En la part final de l’acte a tots els assistents a la presentació se’ls va lliurar un exemplar del llibre editat. I la presidenta del Club, la Carme Espí va donar un petit obsequi al Miquel Font en agraïment a la seva visita al Club.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa